Военномедицинска академия организира безплатни прегледи. Те са част от кампанията „Заедно срещу метаболитния синдром”.

Специалисти от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще преглеждат желаещите от 09.30 до 12.30 часа на 23 април. Консултациите ще бъдат в кабинет № 220, който се намира на втория етаж в поликлиниката на ВМА.

 


От болницата съобщиха, че е необходимо предварително записване на телефон 02/ 92 25 305. И уточниха, че за прегледите не се изисква направление от личния лекар.

 

Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори, включваща централен тип затлъстяване, повишена кръвна захар (над 6.1 ммол/л) или захарен диабет, нарушен мастен профил, повишено артериално налягане (над 130/85 mmHg). Този тип затлъстяване се свързва с инсулинова резистентност и метаболитен синдром. То крие риск от появата на артериална хипертония, нарушения в обмяната на мастите и е независим рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост. Недостатъчната физическа активност, генетичното предразположение, възрастта, хормоналните промени, също също са рисков фактор. 

 

Специалистите от ВМА уточняват, че централният тип затлъстяване може да се открие чрез измерване на обиколката на талията: ≥ 89 см за жени и ≥ 102 см за мъже. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хората с метаболитен синдром имат два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите. Освен това, пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2.

 

Режимът на хранене е от съществено значение при хората с метаболитен синдром. Статистиката показва, че увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета.

 

Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) повишава риска от диабет.