Безплатни прегледи на пациенти за откриване или проследяване на заболявания от областта на кардиологията, пулмологията и гастроентерологията, ще се проведат в УМБАЛ „Александровска“. Специалистите от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести ще преглеждат желаеите от 23 до 27 април, от 9 до 12 часа. 


Пациентите, които искат да се възползват от консултациите, трябва да си запишат предварително час на телефон 02/ 9230 217, една седмица по-рано. От болницата уточняват, че не им е необходимо направление от личния лекар. 

 


Кардиолозите от клиниката ще преглеждат пациенти с: неконтролирана артериална хипертония; захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдова патология; ритъмни и проводни нарушения; хронична сърдечна недостатъчност; оплаквания от: гръдна болка при физическо усилие, усещания за пристъпно сърцебиене и/или "прескачане" на сърцето; известна клапна патология;  преживян белодробен тромбоемболизъм.
Пациенти с оплаквания от страна на дихателната система - хронична кашлица повече от 3 мес., без изяснена причина; свиркане/болка в гърдите; недостиг на въздух; кръвохрак; инхалаторно лечение без ефект; метаболитен синдром - хъркане, задавяне и паузи по време на сън; неспокоен сън; изразена дневна сънливост; заспиване при шофиране; затлъстяване; неконтролиран захарен диабет, могат да се прегледат безплатно при специалистите по белодробни болести. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Гастроентеролозите от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести ще консултират пациенти с оплаквания от парене зад гръдната кост, киселини, невлияещи се от стандартно лечение или възобновяващи се след спиране на лечението; чернодробна стеатоза („омаслен" черен дроб). Тези, които имат чернодробна биопсия, трябва задължително да носят разчитане на хистологичния материал. 

 

За профилактика на рака на дебелото черво ще бъдат преглеждани пациенти с долен коремен дискомфорт, запек, патологични примеси или промени в изпражненията (слуз, кръв, „тесни“ изпражнения). Гастроентерологичното отделение на клиниката приема, изследва и лекува безплатно пациенти с хронични вирусни хепатити В и С, както с диариен синдром след антибиотично лечение.