Национална карадиологична болница обявява безплатни медицински прегледи в Клиниката по детска кардиология и Отделение по хирургия на вродените сърдечни малформации. Те ще се проведат от 8 до 14 часа на 9 февруари, който е обявен за „Ден на отворените врати“. 

 

Инициативата на столичната болница е по повод Международната седмица на вродените сърдечни малформации, която всяка година отбелязваме от 7 до 14 февруари. 


 

Родителите, които искат да се възползват от безплатните прегледи за тяхното дете, могат да си запишат предварително час на един от посочените телефони: 02/9211 211; 02/9211 330; 02/9217 160; 02/9217 161.

 

Вродените сърдечни малформации са най-често срещаният вроден дефект по света. Всяка година около 700 българчета се раждат с този проблем. Вродените сърдечни малформации са и най-честата причина за смъртност в ранна детска възраст (до 12-месечна възраст), ако не са диагностицирани или лекувани навреме.
 
Вродените сърдечни малформации се срещат при около 8-10 на 1 000 живородени деца. Тези аномалии са една от основните причини за преждевременното раждане и спонтанни аборти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лекари от различни страни се включват в Международната седмица, за да информират обществеността за вродените сърдечни малформации и възможните терапии на децата с този социално значим проблем.
 
Асоциация „Детско сърце”, съвместно с Многопрофилната болница за активно лечение „Национална кардиологична болница”,  подава ръка на семействата с деца, имащи различни кардиологични проблеми. Нейната основна цел е да подобри качеството на живот на сърдечно болните деца чрез висококвалифицирано съвременно лечение, както и да спомогне за тяхната интеграция в обществото.