СБАЛАГ “Майчин дом” организира безплатни прегледи за жени, които имат проблем със задържане на урината (стрес инконтиненция). Консултациите ще бъдат в продължение на две седмици, като ще стартират на 12 февруари. 

 

Прегледите ще се извършват между 13 и 16 часа, като пациентите ще бъдат консултирани лично от доц. Иван Костов, изпълнителен директор на “Майчин дом” доц. Иван Костов


 

Всяка жена, която желае да се преглед безплатно, трябва да си запише предварително час с обаждане на телефон 02/9172 40 ( между 10 и 12 часа).

Неволното изпускане на урина, което е причинено от повишено налягане в корема, се нарича стрес инконтиненция. Появя се най-често при жените, извършващи дейности, които изискват сила и причиняват напрежение в тялото.

 

“Ако Ви се е случвало неконтролируиемо да изпускате урина, докато кихате, кашляте, спортувате или вдигате тежко, не бива да се притеснявате, а да се консултирате със специалист”, съветва доц. Костов.

 

Възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата са част от основните виновници за незадържането на урина. Смъкване на пикочния мехур и матката също са причина за неволното изпускане на урина. Специалистите посочват, че другите състояния, които могат да предизвикат подобни оплаквания, са раждане по естествен път и менопаузата. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

“Хората трудно споделят, че имат проблем. Когато все пак се наложи, го правят с нежелание и срам. Най-големият проблем е, че неволното изпускане на урина се свързва със старостта, а това не е така.”, споделя доц. Костов. “Искаме да подадем ръка на жените с този проблем и да улесним тяхното решение да се лекуват, затова организираме тази двуседмична програма.”, допълва директорът на болницата. 

 

По данни на Световната здравна организация, хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина са над 100 млн. Стрес инконтиненцията е толкова често срещан проблем, колкото и гъбичките по ноктите, например.