Безплатни прегледи на пациенти със сърдечносъдови проблеми, ще се проведат в УМБАЛ „Александровска“. Специалисти от кардиологичната клиника ще консултират безплатно хора с гръдна болка, задух и сърцебиене. 

 

Прегледите ще се извършват всеки делничен ден  до 17.08.2018 г., от 14 до 19.00 ч. в приемно-консултативния кабинет на клиниката. Входът се намира на улица „Пенчо Славейков“, срещу баня „Мадара“. Необходимо е пациентите, които желаят да се възползват от консултациите, да си запишат час на тел.: 02/9230 467 или 02/9230 339. Не се изискват направления от личния лекар.


 

През лятото проблеми с кръвното налягане имат повечето хипертоници. Причината е, че високите температури променят стойностите на кръвното. То може рязко да се повиши или понижи в резултат на дехидратация.

 

Обезводняването настъпва заради загуба на течности чрез изпотяване или загуба на соли. Важно е тялото да се хидратира и да се избягват прекомерните излагания на слънце.

 

При хората с ниско кръвно налягане също има риск, тъй като топлината благоприятства понижаването на стойностите му по принцип. За тях е необходим приемът на повече течности и белтъчна храна.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Характерно за исхемичната болест на сърцето – стенокардия, е болката зад гръдната кост, която може да се разпространи към шията и лявата ръка. Тя е известна още като „гръдна жаба“, а най-тежката форма е инфаркт. Ако на болните са назначавани изследвания или имат направени епикризи, е необходимо да представят наличните документи, свързани със сърдечното заболяване.

 

Гръдната болка може да бъде вследствие както на прекомерни физически усилия, така и на покой, което е симптом за стенокардия. За поддържане на добро здраве на сърцето е необходимо здравословно хранене, умерена физическа активност като разходки сред природата и отказ от тютюнопушене и алкохол. Значение оказват общото здравословно състояние, възрастта и начинът на живот на пациентите.

 

За да се предпазим от сърдечносъдови инциденти през топлите месеци на годината, е необходима първична профилактика. Вследствие на факторите, които причиняват проблеми в областта на сърцето, е важно да се правят редовни прегледи при кардиолог.