Безплатни профилактични прегледи с нов съдов доплер и ехокардиограф в УМБАЛ Бургас дават старт на кампания за предотвратяване на мозъчния инсулт. С новата апаратура на стойност 25 000 долара и ще се изследват каротидните (сънните) артерии, чието запушване е най-честата причина за инсулт.


Инициативата е на Фондация „Ротари“ и след приключването на проекта апаратурата ще бъде дарена на болницата в Бургас. Комплектът е мобилен и може да бъде използван както в болнични, така и в амбулаторни условия. Част от кампанията е обучението на млади лекари, които да се ангажират с програмата и организирането на изнесени безплатни прегледи за откриване на ранни признаци на атеросклероза.


В България инсултът покосява 36 души на 1000. Това е много повече, отколкото е средният процент в Европа, отбелязват дарителите. „Моят призив е гражданите на Бургас да се изследват профилактично, а не да чакат последния момент при сериозни оплаквания”, заяви и д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас.


 

NEWS_MORE_BOX

 

В глобалната кампания Rotary No Stroke Bulgaria („Ротари без инсулти в България“) – участват четири университетски болници в страната. „Проектът бе иницииран преди повече от година и неговата цел е кампания за превенция на това тежко заболяване, вследствие на което умират милиони мозъчни клетки, които не се възстановяват никога. За наша радост УМБАЛ Бургас прие поканата ни. Искаме да помогнем това заболяване да бъде сведено до минимум сред жителите на областта”, допълниха инициаторите на кампанията.


Как да разпознаем мозъчния инсулт?

 

При настъпване на мозъчен удар бързите и адекватни реакции на хората около засегнатия човек, са от съществено значение за протичане на заболяването. Това може да стане само след като симптомите бъдат правилно разпознати.

 

  • Слабост или изтръпване в левите или десните крайници -  едновременно в ръка и крак вляво или вдясно;
  •     Изкривяване на лицето;
  •     Нарушение в говора – трудноразбираема или нелогична мисъл;
  •     Гълтателни нарушения,
  •     Силен световъртеж, придружен от гадене и повръщане;
  •     Силно главоболие, неповлияващо се от стандартните аналгетици.