Безплатни консултации и прегледи в случай на ухапване от кърлеж (за пациенти над 12-годишна възраст), организират специалистите от Военномедицинска академия (ВМА). 


Прегледите ще се провеждат от 19 до 21 юни от 10 до 14 ч., в кабинет 108 на Катедра „Инфекциозни болести“. Необходимо е да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 989 и 02/ 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че ранното поставяне на диагнозата, още в началото на инфекцията, е от изключително значение за успешното лечение. Трудностите в диагностицирането обаче идват от там, че на 2-4 ден от заболяването, признаците му наподобяват вирусна инфекция. Откриването на кърлежа, както и съобщаването на личния лекар за такова ухапване, може съществено да допринесе за правилното лечение.Симптомите на кърлежово преносимите заболявания наподобяват на грипно заболяване – има наличие на високо температура, втрисане, главоболие, мускулни болки, слабост. При децата често се отчита гадене и повръщане. Важен признак за преносимите заболявания е и конюнктивитът. Друг показател за заболяване е наличието на обрив при наличие на висока температура. 


Как да се предпазим от кърлежите?

 

  • Репелентите, които отблъскват кърлежите, съдържат 30% диетилтолуамид (ДЕЕТ) като условието откритите участъци от кожата да се мажат на 2-3 часа.
  • Покривайте кожата с облеклото, особено на тези части от тялото, които са в пряк досег с тревни площи.
  • Не пропускайте ежедневния оглед на тялото, включително и окосмената част на главата.
  • В случай, че имате домашен любимец следете и него, тъй като рискът да се превърне в преносител на кърлеж е голям. Противопаразитните каишки са задължителен аксесоар.
  • Тревните площи и дворовете следва да се поддържат – косенето на тревата, почистване от падналите листа и ограничаване на достъпа на животните до тях е действително ценна предпазна мярка за здравето.