Безплатни прегледи при проблеми с щитовидната жлеза, диабетни състояния и високо кръвно налягане организира Национална пациентска организация (НПО). Те ще се случват по време на стартиралото вече специализирано медицинско изложение Булмедика/Булдентал/Дерма & Естетика в Интер Експо Център. Събитието ще продължи до 17 май.


Провеждането на различните скринингови акции са разпределени по дни на щанда на организацията - С12 в зала 1. Днес от 13 до 17 часа Сдружение „ВИОМ“ провежда информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията е организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог.


Вторият ден от скрининговата програма е посветен на едно от най-често срещаните заболявания – захарния диабет и възможните усложнения от него и съпътстващите го заболявания. На 16 май, от 10 до 17 ч. ще се проведе профилактична акция за измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Посетителите ще получат и информация за иновативните методи при лечението на захарния диабет.Целта на подобна акция е ранното откриване на диабет и предиабетно състояние, което е изключително важно за превенцията и лечението на коварното заболяване. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на заболяването и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др. 


В последния ден на изложението – 17 май, от 10 до 17 ч., Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще измерва нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак, тъй като това може да доведе до отчитането на погрешни резултати. 


В рамките на тази акция желаещите ще могат да си направят и изследването спирометрия, което представлява измерване на дихателния обем на човек чрез специален апарат (спирометър). Този диагностичен метод, с който специалистите по белодробни болести се ориентират до каква степен е увредена дихателната функция, се преценява вместимостта на белите дробове, т.е максималният обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване.