Растежът при децата дава важна и ценна информация както на родителите, така и за здравните специалисти. За норма се приема, ако малките пациенти порастват минимум с 5-6 см годишно в периода след навършване на 2 години и половина и преди пубертета. Ако детето изостава със сантиметрите или пък растежът му е ускорен, това може да е сигнал за здравословен проблем.


В рамките на Световната седмица за повишаване на осведомеността за растежа детски ендокринолози от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна ще проведат безплатни прегледи за откриване на проблеми с растежа при малките пациенти. Специалистите ще преглеждат на 20 септември (четвъртък) от 10 до 14 часа в кабинет 304 и в кабинет 208 в ДКЦ „Св. Марина“ във Варна. От здравното заведение предупреждават, че не е необходимо предварително записване, но е препоръчително родителите да разполагат с точни данни от педиатър за промяната на ръста и теглото на детето в предходните години.


Инициативата на варненските ендокринолози е част от кампанията GrowInform (www.growinform.org), която стартира преди една година и се провежда за първи път в България. Тя има за цел ранното откриване и навременното лечение на състояния, свързани с проблемния растеж при децата.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Една от най-тежките диагнози, на която се натъкват специалистите е дефицитът на растежен хормон – изключително рядко заболяване, което засяга средно 1 на 5000 деца в световен мащаб. Благодарение на редовните профилактични прегледи и проследяване на малките пациенти ендокринолозите често откриват и по-безобидни, но изискващи навременна лекарска помощ заболявания, като хронични смущения, скелетни малформации, ендокринни нарушения и др.


Липсата на мониторинг и проследяване на проблемите с растежа водят до намалена костна плътност, хронична умора, проблеми с паметта и други проблеми влошаващи трайно качеството на живот и при деца, и при възрастни.