От 28 март до 7 април жените ще могат да се възползват от безплатни прегледи при инконтиненция в специализираната университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. Консултациите ще се извършват от изпълнителния директор на болницата проф. д-р Иван Костов.


Час за преглед може да се запише на тел. 02/9172 233 между 13:00 - 15:00 ч. Всеки делничен ден за периода.


Прегледите ще се извършват само във времето между 12:30 – 13:30 ч.Стрес инконтинецията е често срещано оплакване при жените в световен мащаб. По данни на Световната здравна организация над 100 млн. души страдат от неволно изпускане. При 15% от родилите по естествен път жени се появяват проблеми със задържането на урината от даден етап в живота.


Причините за стрес инконтинецията са различни. Неволното изпускане на урина може да се дължи на повишено налягане в корема, на възпаление на пикочните пътища, образувания по лигавицата, заради смъкване на пикочния мехур и матката. Смъкването на матката и пикочния мехур най-често са вследствие на раждане. Стрес инконтитенцията може да настъпи и поради хормонални и други причини по време на менопауза. 


В резултат на пониженото ниво на естроген по време и след менопауза намалява и кръвоснабдяването на влагалищните стене, те изтъняват и губят еластичност. Вагиналната атрофия или атрофичният вагинит са закономерна част от процеса на стареене. Допълнително от това, че лигавицата на влагалището губи естествената си лубрикация и жената започва да страда от сухота. На свой ред тя предразполага към дискомфорт, зачервявания, възпаления и дори чести цистоподобни явления. Възможно е да се появи кръвенисто зацапване. Половината от жените в менопауза страдат от атрофичен вагинит, но лекарска помощ търсят едва четвърт от тях.


Ниският естроген и вагиналната атрофия могат да се проявят при жени с онкологични заболявания заради провеждана терапия, например лъчетерапия в областта на малкия таз или прием на препарати, потискащи яйчниковата функция. 


Неволното изпускане се проявява при рутинни дейности в ежедневието, вдигане на тежки предмети, физически натоварвания, включително кихане и кашляне, което може сериозно да рефлектира върху качеството на живот и самочувствието. Все още обаче засегнатите жени чувстват неловкост да споделят за проблема си и съответно да потърсят решение за преодоляването му. 


Безплатните прегледи са насочени за жени с инконтиненция, изменения на влагалището и вулвата, атрофия в областта на репродуктивните органи.