Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в столичната УМБАЛНП „Св. Наум“. Консултациите се организират от 3 до 7 юни, от Клиниката по невродегенеративни и периферно-нервни заболявания и Българското дружество по главоболие и болка, по инициатива на неговия председател акад. Иван Миланов. 


Консултациите ще се извършват след предварително записан час на телефон 02/9702 117. Телефонът е отворен в работни дни, между 8 и 15 ч. Желателно е пациентите да носят със себе си документи и изследвания от предишни прегледи и консултации.


Безплатните прегледи са подходящи за пациенти с първично главоболие –  мигрена, както и с продължаващо главоболие с неуточнен характер. Специалистите от болница „Св. Наум“ предупреждават, че главоболието  може да бъде симптом на тежки неврологични заболявания и дори на животозастрашаващи състояния, затова е важно да се установи причината.По данни на Световната здравна организация (СЗО), главоболието е едно от най-честите разстройства на централната нервна система. Мигрената, като специфичен вид първично главоболие, е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята.


Боледуват по-често жените, като 1-5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа се изчисляват на 18-27 милиарда евро.

 

Три симптома, при които е задължително да се потърси невролог

 

  • Главоболието – най-често срещани са мигрената и тензионното главоболие (от латински tensio – напрежение или главоболие свързано със стрес), които не застрашават живота, но главоболието е знак и за много сериозни заболявания.
  • Вторият симптом е слабост в някой от крайниците. Причините са много, но наличието на слабост в крак или ръка задължава отиването на невролог.
  • И третият важен симптом е изтръпване на част от крайниците. Но може би най-често от всичко е главоболието – то винаги стои на преден план.