С кампания за безплатни прегледи  на жени, диагностицирани с ендометриоза и поликистозен овариален синдром, Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележи Деня на София – 17 септември.


Специалистите избират не случайно точно тези две заболявания, защото наблюдават увеличаване на броя на пациентките с тези патологии и прякото им влияние върху репродуктивните възможности на съвременната жена. Инициативата се провежда под егидата на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова.


Инициативата ще продължи един месец - от 17-ти септември до 17-ти октомври 2019 г., като жените ще могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при специалисти акушер-гинеколози от лечебното заведение (град София, ул. „Михалаки Ташев“ №2).Желаещите могат да се запишат на тел. 02/4470283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч. Подробен график на безплатните прегледи можете да откриете на уебстраницата на Първа САГБАЛ „Света София“. 


Специалистите на Puls.bg припомнят, че еднометриозата е едно от най-честите гинекологични заболявания, като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст. Тя се определя като наличието на жлези и съединителна еднометриална тъкан извън матката. Тази ектопична (не на типично място) тъкан води до хроничен възпалителен процес, който е зависим от естрогените. 


Тъй като състоянието е с хронична и повтаряща се характеристика, важна е тясната връзка с акушер-гинеколога, който да определи правилното моментно лечение въз основа на симптомите, плановете за забременяване и качеството на живот.


Причините за развитие на ендометриоза все още не са напълно ясни и за сега съществуват само хипотези на ниво теория. Знае се, че възможността за поява на състоянието се увеличава при жени с фамилна история за ендометриоза, обструкция (запушване) на гениталните пътища и невъзможност за поток на менструалния цикъл. 


Невинаги ендометриозата е симптоматична. Когато е, основният симптом е цикличната болка - болка при извършването на нормални дейности като менстуиране (дисменорея - болезнена менструация), сексуален контакт (диспареуния), уриниране (дисурия), ходене по голяма нужда до тоалетна (дисхезия).