Безплатни прегледи по сексуално и репродуктивно здраве предстоят през октомври в Клиниката по акушерство и гинекология на третия етаж на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив. 

 

Лечебното заведение обяви инициативата в официалния си профил в социалните мрежи. Кампанията с безплатни консултации е посветена на Световния ден на контрацепцията, който се чества у нас от 2007 г. насам.


 

Основната цел е създаване на по-широка информираност по темата и предпазване от нежелана бременност сред младите жени и същевременно осигуряване на семейно планиране, тъй като в продължение на 3 десетилетия абортите като абсолютен брой превишават броя на ражданията.

 

България, например, е на трето място в Източна Европа, след Русия и Украйна, по брой аборти във възрастта 15 до 19 години. Едва 20% от бременностите у нас са планирани, за разлика от другите държави в Европейския съюз, където те са 60-70 %.

 

Целта на кампанията е да се избегнат здравословните и психоемоционални проблеми свързани с прекъсването на нежелана бременност, както и да се предостави възможност на жените да планират своите бременности чрез избор на подходящ контрацептив.

 

Недостатъчната информираност по отношение на ползите и рисковете свързани с употребата на съвременната контрацепция е причина повечето жените в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват методите за предпазване от нежелана бременност.

 

Консултациите със специалистите от Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ  “Свети Георги”-Пловдив по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве имат за цел да насочат жените към свободен избор на метод на контрацепция, основан на информираност. 

 

Кампанията би допринесла за раждането на повече желани деца в България, смятат специалистите от лечебното заведение.

 

За да получат безплатна консултация, желаещите пациенти следва предварително да си запишат час на телефонен номер 032/602725. Пациентите могат да заповядат в административния сектор при техническия секретар в обявените приемни дни на 4, 14, 20 и 25 октомври от 11:30 до 13:00 часа, обяснява ръководството на болницата.