За трети път се провежда Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и бременност" по повод Международната тиреоидна седмица и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза. Неин организатор е Българското дружество по ендoкринология. Целта на инициативата е повишаване на информираността сред жените в детеродна възраст, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят  своевременно лекарска помощ.

За участие в кампанията са привлечени проф. д-р Боян Лозанов, началник клиника по вътрешни болести в МБАЛ “Токуда Болница София”, дългогодишен ръководител на Клиниката по заболявания на щитовидната жлеза към Клиничния център по ендокринология; д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, МБАЛ за женско здраве „Надежда“; д-р Александър Шинков, главен асистент към Клиниката по тиреоидни, метаболитни и костни заболявания, УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев” и д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.
 

Връзката между тиреоидните заболявания и безплодието

Основен акцент тази година е връзката между тиреоидните заболявания и безплодието.  Причините за проблеми с фертилитета (зачеване¬то) могат да бъдат много. Една от тях e недиагностицирано заболяване на щитовидната жлеза, която отговаря за нормалното функциониране на репродуктивната система. При нарушена функ¬ция тя произвежда твърде много (хипертиреоидизъм) или твърде малко (хипотиреоидизъм) тиреоидни хор¬мон, като и двете състояния влияят отрицателно върху фертилитета както при жените, така и при мъжете.

Нарушения във функцията на щитовидната жлеза могат да настъпят и преди, по време на и след бременността. По данни на Американската асоциация по щитовидната жлеза (АТА), проблемите с този орган могат да доведат до безплодие, усложнения по време на бременността и да се отразят на неврологичното развитие на новороденото.

Дори и най-леките форми на дисфункция на щитовидната жлеза, без изявени симптоми и без негативен ефект върху фертилитета, повиша¬ват риска от спонтанен аборт, мъртво раждане и преждевременно раждане. Всяка жена, пла¬нираща бременност, трябва да предприеме съ¬ответните мерки и да проведе нужните изследвания на щитовидната жлеза.
 


Щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.


Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.
Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.
 

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

От 27 май в рамките на един месец в градовете София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен ще се проведат безплатни прегледи на щитовидната жлеза на жени в детеродна възраст. И тази година кампанията се осъществява с подкрепата на Мерк България.

NEWS_MORE_BOX

 


Целта на скрининга е да бъдат обхванати само недиагностицирани жени, които планират бременност, жени с репродкутивни проблеми или бременни. В тази връзка общопрактикуващите лекари в съответните градове ще насочват жените, отговарящи на критериите, към специализиран преглед от ендокринолог, който е ангажиран в кампанията. В лечебните заведения, които ще участват в инициативата, ще има разлепени съобщения точно кои специлисти, по какъв график ще преглеждат и как да се запишат желаещите.
 

Безплатни скринингови изследвания на TSH

В два града - Варна и София, ще се проведат и скринингови безплатни изследвания на хормона TSH в кръвта на жени в репродуктивна възраст.
В МБАЛ „Св. Марина“ във Варна изследвания ще се правят на жените, които отговарят на медицинските критерии и не са диагностицирани от специалист ендокринолог до момента.


 В София в УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев“ бременните жени, които си правят профилактичен биохимичен скрининг на кръвта, ще могат да се изследват безплатно и за щитовидни заболявания.