Безплатни ехографски прегледи на щитовидната жлеза. Инициативата е част от активностите във втория етап на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ на НПО, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и веригата медицински лаборатории. Прегледите ще се извършват от специалист ендокринолог.

 

Предстои и безплатен онлайн семинар на тема „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“ на 14 ноември 2022 г. (понеделник) от 16:00 часа. Ще се излъчва на официалната страница на Националната пациентска организация (НПО) в социалните мрежи. 


 

Специалистите, които ще се включат в уебинара, са доц. Александър Шинков, ендокринолог от Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Акад. Иван Пенчев”, д-р Михаела Михайлова, кардиолог към „Клиника по пропедевтика на вътрешните болести „Проф. д-р Ст. Киркович“ към Медицинския университет - София и Мария Силяновска, председател на Сдружение ВИОМ.

 

В първия етап на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ също се проведоха безплатни онлайн семинари, насочени към пациентите. Темите бяха „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“, „Щитовидна жлеза и Covid-19“ и „Затлъстяване, диабет и щитовидна жлеза“. Записи от тях са все още достъпни на официалната страница на НПО в социалните мрежи. 

 

Медицинската общност докладва и анализира последствията от дисфункционална щитовидна жлеза върху сърдечносъдовата система повече от два века.

 

Клинично, както излишъкът, така и дефицитът на хормони на щитовидната жлеза, може да предизвика или да обостри сърдечносъдови нарушения. Те включват предсърдни и камерни аритмии, артеросклеротично съдово заболяване, дислипидемия и сърдечна недостатъчност. Тези заболявания може да предпоставят по-висок риск от преждевременна смърт. 

 

Все повече данни от медицински анализи предполагат, че сърдечносъдовият риск може да бъде повишен и при пациенти със субклинична тиреотоксикоза или субклиничен хипотиреоидизъм. 

 

Така рискът от инцидентна сърдечна недостатъчност и заболяване на щитовидната жлеза при застаряващото население става по-висок. Тежестта на двете заболявания представлява нарастваща заплаха за обществото през следващите десетилетия, твърдят специалистите. Това подчертава необходимостта от по-ефективна превенция и профилактика.

 

Желаещите пациенти за безплатна ехография на щитовидната жлеза в настоящата кампания трябва предварително да си запишат час онлайн тук.

 

В онлайн формата за записване на часове е достъпен календар, в който пациентите могат да видят свободните възможности. Прегледите ще продължат до началото на декември 2022 г. 

 

В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от диагностични изследвания, които да бъдат направени на място на преференциални цени

 

Референции:

Cappola, R., Anne; Desai, S. Akshay & etc. Thyroid and Cardiovascular Disease. Research Agenda for Enhancing Knowledge, Prevention, and Treatment. Circulation - https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.036859