Официално през Международната тиреоидна седмица стартира националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, посветена на необходимостта от ранна диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза. 

 

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето от хората не подозират. Според последните популационни проучвания 5% от населението в Европа страда от недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм.


 

Кампанията се организира от Националната пациентска организация (НПО), Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и шведските частни медицински лаборатории Синево.

 

Кампания ще протече на 2 етапа – етап 1 (май-юни 2022 г.) и етап 2 (септември-октомври 2022 г.).

 

През месец юни ще се провеждат безплатни прегледи в частните лаборатории в София и Пловдив, за които ще бъде необходимо предварително записване на официалния им сайт. 

 

Консултациите включват безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване  или пакет от диагностични изследвания на преференциални цени, които могат да бъдат направени на място, предават от НПО. 

 

Като допълнителен елемент на кампанията е провеждането на безплатни скринингови акции в ендемичните райони на България. 

 

Предвидени са пациентски уебинари, които ще се излъчват на страницата на Национална пациентска организация в широко използвана социална мрежа: „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“ (26 май 2022 г. от 16:00 ч.); „Щитовидна жлеза и Covid-19“ (7 юни 2022 г. от 16:00 ч.); 

„Затлъстяване, диабет и щитовидна жлеза“ (20 юни 2022 г. от 16:00 ч.).

 

В рамките на втората част на кампанията, през есенните месеци, се очакват пациентски уебинари по темите за: „Бременност и проблеми на щитовидната жлеза“, „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“, „Рак на щитовидната жлеза“.

 

Сред ключовите медицински специалисти, които ще станат част от информационната кампания и пациентските уебинари, са: доц. д-р Пламен Попиванов, д-р Наталия Темелкова, проф.д-р Здравко Каменов, доц. Боян Нончев, доц. Мира Сидерова, доц. Александър Шинков и др.

 

Международната тиреоидна седмица се отбелязва ежегодно в периода 25-31 май, в над 40 държави по света, където се реализират различни инициативи. Глобалната инициатива започва да се отбелязва през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От 2011 г. и България се включва в отбелязването ѝ.