Безплатни прегледи на детския слух организира Клиниката по уши, нос и гърло в Университетската многопрофилна болница за активно лечение - Бургас.

 

Скринингът ще се провежда от специалистите на клиниката с предварително записване на час. Предназначен е за деца до 18 години, като приоритет са по-малките – в детската градина и предучилищната.


 

Записванията са възможни на телефонен номер 056 894 954 от 9:00 до 14:00 часа в делнични дни.

Загубата на слуха при деца може да е вродена или да се развие по-късно в детството. Тогава тя се определя като придобита.

 

Вродената загуба на слуха може да бъде наследствена (генетична) или причинена от инфекции по време на бременността на майката, включително инфекция с цитомегаловирус или рубеола. Загубата на слуха е по-честа при бебета, при които се е наложло приемане в интензивното отделение.

 

Загубата на слуха може да бъде изолирано състояние или характеристика на синдром, който причинява допълнителни симптоми. Генетичното изследване може да помогне да се определи причината за загуба на слуха в някои случаи. Придобитата загуба на слуха може да бъде причинена от инфекциозни заболявания, като менингит или повтарящи се ушни инфекции, както и от травма и някои лекарства.

 

В зависимост от причината и произхода, загубата на слуха може да бъде сензорноневрална, т. е. от постоянен тип. Тя възниква, когато вътрешното ухо (кохлеята) или слуховият нерв са повредени или деформирани.

 

Оглушаването може да бъде и кондуктивно - когато звукът не може да премине през ухото поради натрупване на ушна кал, чуждо тяло, заседнало някъде в ухото, натрупване на течност или пробито тъпанче. Кондуктивните загуби на слуха могат да бъдат лекувани с медикаментозно или хирургично лечение. 

 

Загубата на слуха се категоризира като лека, умерена, тежка или дълбока в зависимост от нейната тежест. Симптомите включват намален слух, като невъзможност за долавяне дори на слаби звуци. При тези хора липсва реакция или отговор вследствие на звук. При малките деца се наблюдава забавяне на езиковото и речево развитие или неясна реч.

 

Референции:

Hearing Loss in Children. John Hopkins Medicine - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hearing-loss/hearing-loss-in-children