Безплатно изследване и консултации на пациенти със специалисти нефролози организират в университетската болница "Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Това съобщиха от лечебното заведение.

 

Повод е Световният бъбречен ден, който се отбелязва по целия свят всеки втори четвъртък на месец март.


 

Прегледите ще се проведат на 13 и 14 март от 9:00 до 12:30 часа в кабинет 9 на диагностично - консултативния център. Телефонът за предварително записване е 042/ 698 351.

 

Бъбречните заболявания засягат около 600 милиона души в световен мащаб - почти един на всеки 10 човека. Наричат ги често и "тихи убийци" - пациентите могат да не проявят симптоми, докато не достигнат до бъбречна недостатъчност.

 

Основни причини за хронично увреждане на бъбреците, съпроводено от намаляване на тяхната функция са високото кръвно налягане и захарният диабет.

NEWS_MORE_BOX

 

В България около 53% от диабетиците имат намалена бъбречна функция в различна степен. Твърде често тези пациенти са и хипертоници, което още повече повишава риска от бъбречно увреждане.

 

Множество изследвания през последните години установяват, че хората с бъбречно заболяване по-често имат повишено кръвно налягане, дори и при леко нарушена бъбречна функция.

 

Честотата на смърт от сърдечно заболяване е средно около 3 пъти по-голяма при хората с бъбречно заболяване, отколкото при хора на същата възраст и от същия пол, но със здрави бъбреци.

 

При напреднала хронична бъбречна недостатъчност този риск е над 6 пъти по-висок в сравнение с хората с нормална бъбречна функция.