Безплатни прегледи на бъбреците предстоят на 10 март 2023 г. (петък) в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“, ул. Козяк № 1. Консултацията от нефролога включва преглед и ехографско изследване на отделителната система.


Д-р Велислава Димитрова, д-р Емилия Йорданова, д-р Даниела Арабаджиева и д-р Надя Велкова ще преглеждат желаещите от 08:30 ч. в кабинети 1 и 2 и кабинет „Хемодиализа“. И трите се намират на първия етаж на Медицински център „Лозенец“.


Желателно е явилите се да носят предходна медицинска документация и актуални изследвания на кръв и урина – пълен анализ със седимент и микробиологични изследвания на урина.Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната форма на сайта на болницата, както и на телефонен номер 02 96 07 682.


Инициативата на Болница „Лозенец“ преминава под егидата на Световната здравна организация, тъй като от 2006 г. насам по цял свят се отбелязва Денят на бъбрека. 


Глобалната кампания е посветена на повишаването на осведомеността за значението на бъбреците за човешкото здраве, за намаляване честотата и въздействието на бъбречните заболявания и свързаните с тях здравословни промени. 


Световният бъбречен ден е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс (IFKF – WKA).

Заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%, а в България е около 14%, заявяват от УМБАЛ „Лозенец“.


Страната ни е на едно от водещите места по смъртност вследствие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) като жените са засегнати малко по–често от мъжете. Среща се най-често във възрастовата група между 45 и 64 години.


Диабетът и високото артериално налягане са сред най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване, следвани от хроничните гломерулонефрити, хроничните пиелонефрити, системните автоимунни заболявания, бъбречно-каменната болест и вродените аномалии на отделителната система. Други рискови фактори са: сърдечните заболявания, затлъстяването, фамилната обремененост и напредналата възраст.


Симптомите, които насочват към необходимост от консултация с нефролог са свързани с  изразена обща отпадналост, често уриниране, съпроводено с парене и  смъдене, отделяне на  по-мътна или пенеста урина, добавен неприятен мирис към урината, по-често нощно уриниране, поява на отоци по клепачите и долните крайници, суха и сърбяща кожа, метален вкус в устата, гадене и повръщане.

 

При голяма част от хората с хронично бъбречно заболяване липсват симптоми и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от него могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.