Безплатни медицински прегледи на пациенти със съмнение за имунни дефицити, проявяващи се с чести инфекции, ще се проведат в Медицинския университет в Пловдив. Те са по повод Европейската имунизационна седмица (23-29 април) и Световния ден на имунологията - 29 април, които висшето учебно заведение отбелязва всяка година. 

 

Прегледите ще се извършват от лекарски екип в Катедрата по Микробиология и имунология на университета, под ръководството на проф. Мариана Мурджева. За тях е необходимо предварително записване на час на телефон 032 602 407. 


 

Освен безплатните консултации, ръководството на МУ-Пловдив организира имунизация на студенти (дори и чуждестранни) с противохепатитна ваксина за вирусни хепатити А и В. Ваксините ще се поставят на 25, 26 и 27 април от лекари на катедрата по Епидемиология и МБС и Катедрата по Микробиология и имунология. 

 

„Уязвими ли сме днес от инфекциозните болести и как да се предпазваме?”  е темата на семинар, който ще се проведе в университета на 30 април, в първа аудитория на Аудиторния комплекс. Той е  насочен  към студенти по медицина от V курс и е свързан с глобалната инициатива на Световната здравна организация „Ваксини - Глобален план за действие 2011-2020”. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

„От Нобеловата награда до втората противоракова ваксина”,  „Полио – идва ли краят?”, „Двубоят: медицина, базирана на доказателства/ антиваксинални движения”, са част от темите, които ще чуят присъстващите на семинара. Организатори на форума са проф. д-р Стоилова и доц. д-р Кеворкян от Катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации и проф. д-р Комитова от Катедра Инфекциозни болести и паразитология.

 

Припомняме, че тази година Европейската имунизационна седмица (23-29 април) е под надслов „Предотвратявам. Защитaвам. Имунизирам”.