До края на месец май 2022 г. Центърът за роботизирана рехабилитация, намиращ се на бул. „Президент Линкълн“ 143, предлага безплатни консултации и терапевтични процедури за пациенти с вече поставена диагноза множествена склероза.

 

Необходимо е предварително записване на час на тел. 0884 500 666 до 31 май 2022. В случай, че свободните часове в рамките на май месец се изчерпат, от Центъра за рехабилитация съобщават, че ще продължат да записват часове и за месец юни.


 

Консултацията включва функционална оценка и една процедура на уред за роботизирана рехабилитация, който представлява интерактивна терапевтична повърхност, базирана на сензори, ориентирани към задачи с реални обекти.

 

Идеята е чрез сила и обхват на движение постепенно да се подобряват проприоцептивните способности на пациента.

 

Уредът тренира когнитивните способности на пациентите и подобрява двигателните функции на горните крайници. Концентрира се както върху грубата, така и върху фината моторика. 

 

Пациентите имат възможност да получат и насоки от клиничен психолог и сертифициран кинезитерапевт, а при установена двигателна необходимост - процедура на специализиран технологичен уред за упражнение и възстановяване на походката.

 

Центърът за роботизирана рехабилитация насърчава хората, страдащи от множествена склероза. да споделят своите истории, защото според тях те може да послужат за вдъхновение на други, диагностицирани с имунно възпалителното заболяване. 

 

Екипът на Центъра споделя историята на Ирина, която се сблъсква с болестта на 31-годишна възраст, а сега на 39 говори открито за постиженията си по отношение на двигателната независимост и опита си с различни рехабилитационни практики. 

Трийсти май  е определен като международен  ден за празнуване на глобалната солидарност и надежда за бъдещето за хората с множествена склероза. Целта на тази глобална инициатива е да повиши информираността на обществото по темата. 

Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система (главен и гръбначен мозък), което се развива най-често в млада възраст и засяга предимно жени..

 

При заболяването имунната система атакува защитната обвивка (миелин), покриваща нервните влакна и причинява проблеми в комуникацията между мозъка и останалата част от тялото. Болестта може да причини от влошаване състоянието на нервите до трайни увреждания и инвалидизация.

 

Това е автоимунно възпалително хронично заболяване и често е свързано с генетична предразположеност.