Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване в България, което засяга 90% от тийнейджърите и близо 50% от възрастните.

 

Заради значимостта на този кожен проблем за седма година у нас ще бъдат организирани безплатни прегледи за акне при дерматолог в рамките на кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“. Тя се организира от Bioderma с подкрепата на здравни специалисти и партньорски организации, като за втора поредна година консултациите с дерматолог ще се проведат изцяло онлайн, съобщават организаторите.


 

Желаещите да си направят онлайн преглед могат да получат код за безплатна консултация в българската платформа за телемедицина Healee след попълване на входяща анкета.

 

Безплатните прегледи ще бъдат активни от 30-ти септември до 14-ти октомври. Информацията за участващите в кампанията лекари също ще може да бъде намерена в платформата от 30-ти септември. Пациентите могат да свалят приложението на мобилния си телефон (за Android или за iOS) или да използват десктоп версията на приложението на app.healee.com.

 

За шестте изминали издания на кампанията безплатни консултации при дерматолог са получили над 13 000 пациенти.

 

Организаторите на кампанията коментират, че борбата с акнето изисква дългосрочна стратегия и сериозно внимание – както към кожния проблем, така и към обществения. Често акнето засяга психическото състояние и емоционалния баланс на пациентите. Проучване сочи, че 8 от всеки 10 подрастващи вярват, че „външният вид може да определи успеха в живота в бъдеще“.  Последиците от това могат да бъдат болезнени за самочувствието и да повлияят негативно на социалните взаимоотношения.

 

Партньори на инициативата „Заедно сме в борбата срещу акнето“ са Българско дерматологично дружество, Български фармацевтичен съюз, Българската асоциация на естетичните дерматолози, Сдружение на частнопрактикуващи дерматолози, Асоциация на студентите-медици в България, Българска асоциация на студентите по фармация, Асоциация на студентите по фармация в България, Асоциация на студентите по фармация във Варна, Българска асоциация на помощник-фармацевтите.

 

Healee е най-голямото българско приложение за телемедицина. От старта на платформата през 2018 г. до сега в него са проведени повече от 30 000 онлайн консултации с над 1200 лекари в цялата страна от 30 специалности.