Заработи първият Референтен център за сърдечни амилоидози към столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и по този повод неговият ръководител – доц. Мариана Господинова, дава безплатни онлайн консултации на пациенти със съмнения за това рядко, но опасно заболяване.

 

Амилоидозите са системни заболявания, които засягат различни тъкани и органи, а в диагностиката и лечението им участва мултидисциплинарен екип от кардиолози, нефролози, гастроентеролози, хематолози, специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина.


 

В Референтния център ще се правят всички необходими изследвания и консултации за диагностициране и определяне вида на сърдечната амилоидоза.

 

Сърдечната амилоидоза има прогресиращ ход и може да доведе до сърдечна недостатъчност, сърдечен блок, необходимост от поставяне на електрокардиостимулатор, предсърдно мъждене и мозъчен инсулт.

 

Изключително важно е да се открие навреме, защото лечението е по-ефикасно, когато се започне в начален стадий.

 

Доц. Господинова ще консултира безплатно и без направление от личния лекар от днес до 18 март през здравната платформа Healthyco.

 

Пациенти, за които има съмнение, че са засегнати от заболяването, ще бъдат поканени за физикален преглед и подробни изследвания.

 

Безплатните консултации са насочени към хора със сърдечна недостатъчност, мъже над 65 години и жени над 70 години, хора с имплантиран пейсмейкър, хора с левокамерна хипертрофия, както и такива с високо кръвно, което е станало ниско без причина.

 

Пациентите трябва да предоставят цялата си предшестваща медицинска документация, в това число изследвания и епикризи.

 

Час за онлайн консултация с доц. Мариана Господинова може да се запази на следния линк: https://drhealthyco.com/physicians/3105

 

При сърдечните амилоидози в сърцето се отлага неразтворим белтък, наречен амилоид, който води до увеличаване на дебелината на сърдечния мускул. Той става неразтеглив, нарушава се сърдечната функция, появяват се симптоми като лесна умора, задух, отоци по долните крайници.

 

Има два основни вида сърдечна амилоидоза – транстиретинова и лековерижна.

 

Възрастово обусловената транстиретинова амилоидоза засяга предимно мъже над 65 години, по-рядко жени с около 10 години по-късна изява. Честотата на засягане се увеличава с възрастта. Има и наследствена форма, при която се засягат пациенти в различни възрастови групи, както мъже, така и жени. Не се среща при деца.