Безплатни очни прегледи за деца в предучилищна възраст предстоят в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“.

 

Консултациите ще се състоят в лечебното заведение на ул. Козяк, № 1 от 12 до 16 септември 2022 г. включително.


 

На 12, 14 и 16 септември офталмолозите ще преглеждат в часовия диапазон от 10.00 ч. до 12.00 ч., а на  13 и 15 септември от 16.30 ч. до 18.30 ч.

 

Медицинските прегледи ще се извършват в Отделението по очни болести, което се намира на втория етаж на болничното заведение.

 

При наличие на предишни изследвания е желателно родителите да ги предоставят по време на консултацията, обясняват от УМБАЛ “Лозенец”.

 

Заявките за медицинските прегледи ще се осъществяват чрез контактна форма, достъпна на сайта на болницата, както и на тел. 02 96 07 682.

 

При по-големи деца признаците на възможен проблем с очите са различни1. Някои деца се оплакват от главоболие или напрежение в очите. 

 

Може да се забележат проблеми с координацията между ръцете и очите. Тогава играта с топка не е лесна задача. При някои деца се забелязва тромавост, редовно търкане на очите, седене твърде близо до телевизора или доближаване на книга, телефон или таблет твърде близо до очите и др. 

 

По време на офталмологични консултации могат да бъдат диагностицирани различни проблеми, затова колкото по-рано се осъществи посещението при специалист, толкова по-добре за детето.

 

Сред възможните състояния са детската катаракта – мътни петна в лещата на окото, които присъстват там още от раждането; мързеливо око (амблиопия) – когато зрението на едното око не се развива правилно; кривогледство (страбизъм) – когато очите гледат в различни посоки; късогледство (миопия) – когато далечните обекти изглеждат замъглени, докато близките обекти могат да се видят ясно; далекогледство (хиперметропия) – когато детето вижда ясно далечни обекти, но близките обекти не са на фокус; астигматизъм – когато прозрачният слой в предната част на окото (роговицата) не е идеално извит; нарушение на цветното зрение (цветна слепота) – затруднено виждане на цветове или разграничаване между различни цветове; това е по-често срещано при момчетата, отколкото при момичетата.

 

Референции:
Eye tests for children. (April 30th, 2022). NHS - https://www.nhs.uk/conditions/eye-tests-in-children/