Безплатни очни прегледи за ученици от първи и втори клас в София. Те са част от кампанията „Направи добро“. Инициативата е на ОЕБ „Шалом“, която се осъществява  с подкрепата на УМБАЛ „Александровска“, Столична община, пациентската организация „Право на зрение“ и Софийското офталмологично дружество.
 
Близо 2 400 ученици от горепосочените класове в 14 столични училища ще се възползват от безплатния скрининг, който ще се осъществи по предварителен график. Очните лекари ще посещават децата на място със съответната апаратура. 
 
Поради предизвикателствата пред очното здраве на децата в днешно време, е много важно в ранна детска възраст да се направи преглед, каза заместник-кметът на София по образование, култура, спорт д-р Тодор Чобанов. Така могат да се установят и открият навреме заболявания, застрашаващи зрението на децата и да бъде предприето необходимото лечение, посочи д-р Оскар, председателят на ОЕБ „Шалом“. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Статистиката показва, че 80% от материала, който бива преподаван на учениците, се усвоява визуално. Често малчуганите в по-малките класове четат и гледат телевизия от много близо. Ежедневната употреба на смартфоните, таблети и компютри също оказват неблагоприятно влияние върху зрението им. Затова специалистите съветват родителите да водят децата си по-често на профилактични прегледи. 
 
Кампанията за безплатни очни прегледи ще започне от месец февруари, съобщиха от Столична община.