През април и май детските офталмолози на УМБАЛ „Александровска“ ще извършват профилактични очни прегледи на учениците от 12 детски градини и 5 начални училища на територията на град София. Началото на кампанията „Усмихнати очи“ беше дадено официално във филиал на детска градина №195 „Братя Мормареви“.


Неинвазивните очни тестове имат за цел да се установят навреме проблеми като намалена зрителна острота, отклонения в рефракцията, страбизъм (кривогледство), други наследствени или придобити заболявания на очите и основно амблиопия (мързеливо око). Ранното диагностициране и навременното им лечение предотвратяват възможните негативни последици и са решаващи за пълноценното развитие на зрителната система на детето, предупреждават офталмолозите.


„При прегледите се концентрираме върху деца на 5 - 8-годишна възраст, защото, ако те имат „мързеливо око“, но се открие по-късно, почти е невъзможно да им се помогне. Проблемът може да доведе до слепота и се установява само с апаратура. На място изследваме зрителната острота, рефракцията на очите на децата, установяваме дали имат кривогледство, дали имат нужда от очила. Прегледите се извършват с добре оборудван мобилен пункт, обстановката е предразполагаща и децата не се притесняват. Целта е прегледите са станат част от календара на Столичната община и всяка пролет и есен да се провежда скринингова програма за диагностициране“, обясни пред БНР офталмологът доц. Александър Оскар, който е и ръководител на клиниката по детски очни болести в "Александровска" болница.Около 500 деца са консултирани допълнително в детски очен кабинет на лечебното заведение. При 250 от децата е установено наличие на „мързеливо око“, което е наложило допълнително лечение в болницата.


УМБАЛ „Александровска“ за поредна година е партньор в кампанията за безплатен очен скрининг на деца „Усмихнати очи“, организирана от Столична община. Инициативата се осъществява съвместно с Лайънс Клуб София Свети Иван Рилски, Организацията на евреите в България „Шалом", Национална мрежа за децата - National Network for Children Bulgaria, GRAND OPTICS & JOY OPTICS.


За активното си участие в благотворителните инициативи през годините, офталмолозите доц. Александър Оскар и проф. Ива Петкова от УМБАЛ „Александровска“ бяха удостоени със „Значка на София“ в Деня на София - 17 септември, през 2017 г.