Безплатни прегледи за деца с диабет тип 1 организира детския очен кабинет на УМБАЛ „Александровска“. През целия ден на 16 март офталмолозите ще работят благотворително, като част от инициатива на Сдружение „Култура без граници”, свързана с модерните начини на терапия и превенция на диабет тип 1 при деца. 


По неофициални данни в България от диабет тип 1 страдат около 3000 деца от 0 до 18 г., а ръстът на заболеваемост постоянно се увеличава както в България, така и в световен мащаб. Само за изминалата 2018 г. са регистрирани 150 нови случая.


Известно е, че при недобър контрол над заболяването са възможни усложнения във всички органи исистеми, като най-засегнати са очите, нервите и бъбреците. Затова детските офталмолози от Александровска болница ще прегледат доброволно 30 деца в съботния ден. Целта е да не се допуснат поражения на зрението им или при наличие на такива, да се вземат бързи и адекватни  мерки.Специалистите от болницата ще участват и в IV-то Националното обучение по иновативно лечение на диабета, което ще събере на едно място родители, деца и млади хора с диабет, използващи технологичните иновации в терапията на диабета. Събитието ще се проведе на 30 и 31 март. 

 

По данни на Министерство на здравеопазването от захарен диабет страдат над 360 милиона души в света. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.


Световната здравна организация предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.


Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.