Предстои месец на безплатните очни прегледи за деца в предучилищна възраст (4-6 г.) и на хора в пенсионна възраст, при които не е установен зрителен проблем по повод Световния ден на зрението. 

 

Инициативата е на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Българския лекарски съюз, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, в партньорство с благотворителната инициатива “Българската Коледа”.


 

Прегледите за деца ще се извършват в детския очен кабинет на УМБАЛ “Александровска”, всеки петък между 14:00 и 17:00 ч., след предварително записване на тел.: 02/9230 234 от 9:00 до 14:00 ч. Прегледите включват определяне на зрителната острота, изследване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение. 

 

Над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често нужда от очила. Намалението на зрението във възрастта 4-6 години може да е резултат от т.нар. “мързеливо око” (амблиопия), което се установява при 5% от всички деца, като в голяма част от случаите няма никакви външни прояви. За това редовното провеждане на профилактични прегледи е особено важно. 

 

Прегледите за възрастни ще се осъществяват в очния кабинет на Диагностично-консултативния център на „Александровска“, всеки четвъртък от 14:00 до 17:00 ч., след предварително записване на тел.: 02/9230 295 от 9:00 до 14:00 ч.

 

Прегледите включват изследване на зрението, измерване на вътреочно налягане, биомикроскопия (неинвазивен метод за изследване на предния очен сегмент на окото с биомикроскоп) и офталмоскопия (изследване на очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се с офталмоскоп, след предварително разширяване на зеницата). 

 

Най-честите заболявания, причиняващи намаление на зрението при възрастни са: катаракта (вътрешно перде); глаукома и повишено вътреочно налягане; макулна дегенерация, свързана с възрастта; диабетна ретинопатия. Всички възрастни и деца, при които бъде установен проблем, ще бъдат насочени за допълнителни изследвания и лечение.

 

Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии  на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.