Цял месец офталмолозите от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив ще преглеждат безплатно пациенти със съмнение или наличие на глаукома и катаракта (вътрешно перде). Кампанията на болницата е от 14 януари до 15 февруари, като желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 032/602 649 в работните дни от 8 до 12 часа. В прегледите за глаукома и катаракта е включено измерване на вътреочното налягане. 


Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, припомнят лекарите. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.


Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед и за откриване на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др., обясняват от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив.По данни на Българско глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Затова очните лекари препоръчват във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.


Пловдивската клиниката по очни болести е една от най-старите университетски очни клиники в България. За пациентите си с катаракта осигурява съвременна, микроинцизионна, безшевна хирургия с ултразвук и лазер и имплантация на съвременна на вътреочна леща за корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм (мултифокална или монофокална с асферичен дизайн). Клиниката разполага и с всички съвременни методи за ранна диагностика и лечение на първична, вторична и детска глаукома. Извършва се съвременно лазерно и хирургично лечение на глаукома, включително с експрес-имплант.