Безплатни очни прегледи предстоят в Клиниката по очни болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Инициативата е по повод Световния ден на зрението, който традиционно се отбелязва на 13 октомври.

 

В рамките на четири поредни петъка през следващите два месеца специалистите ще преглеждат пациенти с два вида заболявания - диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, от които страдат 450 000 души у нас. 


 

Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст. Хроничното заболяване възниква при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. 

 

Ретинопатията е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог.

 

След катарактата и глаукомата, макулната дегенерация, свързана с възрастта, е основната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни. Всеки пети човек над 70-годишна възраст има някаква форма на макулна дегенерация, като заболяването започва да се развива още на 50/60-годишна възраст. 

 

При навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаменти, които се използват за целта, се реимбурсират напълно от НЗОК.

 

Безплатните прегледи ще се извършват от 12:00 до 14:00 часа в Клиниката по очни болести на ИСУЛ на 14 и 21 октомври, и на 4 и 11 ноември 2022 г.

 

Необходимо е предварително записване на час на телефонен номер 02 94 32 262. Пациентите могат да позвънят в часовия диапазон от 8:00 до 15:30 часа.

 

Прегледите ще включват измерване на зрителната острота, оглед на очното дъно и консултация на медицинската документация.

 

Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те отново ще бъдат безплатни, но след като бъде хоспитализиран, обясняват от болницата.

 

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с оптична кохерентна томография, представляваща неинвазивно изследване, при което лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона).

 

В Клиниката е налична и флуоресцеинова ангиография - метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината.