Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) се включва в глобалната кампания на Световния алианс за подкрепа на кърменето за 2022 г. Тя преминава под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“. Предстоят редица безплатни присъствени и онлайн информационни събития в цялата страна. 

 

На 4 август от 14:00 до 16:00 ч. ще се проведе онлайн събитие за родители, посветено на кърменето между 3 и 6 месец. Включва специален модул за съня на бебето. Лекцията ще се води от Десислава Разсадова и Христина Шопова – доброволни консултанти по кърмене към НАПК.


 

На 6 август от 10:00 до 12:00 ч. ще се проведе онлайн лекция за медицински специалисти, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Централа и Регионална колегия на БАПЗГ – Варна в партньорство с Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

 

Обучението е на тема: „Когато кърменето не протича по план – оценка и преодоляване на предизвикателствата”. Лекторите са педиатърът и неонатологът д-р Анета Попиванова, която е и председател на НАПК, лекарският асистент Христина Янева, която е заместник- председател на НАПК.

 

Записването за семинара е активно до 4 август 2022 г. Необходимо е да се изтегли заявка от следния линк, достъпен на сайта на НАПК - https://nursing-bg.com/…/Kurmene-anons%20kurs%20BAPZG.pdf. 

 

От 14:00 до 16:00 ч. отново на 6 август ще се проведе онлайн събитие за родители на тема “Отбиването – как да подходим, за да избегнем стреса?” Лекцията ще се води от Христина Шопова и Рада Стефанова – доброволни консултанти по кърмене към НАПК.

 

На 2 август от 17:00 ч. и на 5 август от 10:00 ч. в Морската градина на Бургас (пейките вляво от входа на Летния театър) ще се проведе дискусия с настоящи и бъдещи родители, както и с всички желаещи да се запознаят с въпроса за кърменето. 

 

Акцентът на срещата ще бъде емоционалната интелигентност и това как тя влияе на кърменето и отношенията между родителите и децата. Допълнителна информация може да бъде намерена на сайта на НАПК.

 

На 1 август от 10:30 ч. в Летния театър на Варна ще се проведе неформална среща с бременни и кърмещи майки. Допълнителна информация може да бъде намерена на сайта на НАПК.

 

На 3 август от 09:30 ч. във Велико Търново в двора на Общностен център за деца и родители „Царевград“ /сградата на бившия Пионерски дом на бул. „България“ 24/ Ирина Жечева, Искра Стефанова и Кристина Тодорова ще отговарят на най-често срещаните въпроси за кърменето.

 

Като част от дейностите в подкрепа на кърменето НАПК и Общностен център за деца и родители „Царевград“, организират специално събитие по повод Световната седмица на кърменето 2022 – „Вие питате – консултантите на НАПК отговарят“.

 

На 2 август от 10:00 ч. във Враца в двора на Етнографския комплекс „Св. Софроний Врачански“ отново майките ще могат да задават въпроси относно кърменето

 

На 9 август от 10:00 ч. в Пловдив в Парк „Райчо Кирков“, кв. Кичука, ще се проведе още една среща, посветена на въпроси относно кърменето. 

 

На 3 август от 17:00 ч. в Русе  на ул. „Борисова“ 6 Даниела Лютакова, дългогодишен член на Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”, и Наталия Вангелова – консултант по бебеносене, подготвят неформална среща за бременни дами и майки на бебета и малки деца, които искат да научат повече за кърменето или пък да споделят приключението си в насърчаваща и позитивна среда.

 

На 5 август от 17:00 ч. отново в Русе в Центъра за детско здраве “НИШ” акушерката Даниела Лютакова ще покаже нагледно как сработва кърменето през лятото.

 

На 5 август от 10:00 ч. в Силистра в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ на ул. „Симеон Велики“ 44 доброволният консултант по кърмене към НАПК Таня Станчева ще представи основни въпроси за кърменето.

 

Събитие с въпроси предстои и на 4 август от 10:00 ч. в Смолян в градинката зад МБАЛ „Братан Шукеров“.

 

На 2 август от 11:00 ч. в София на ул. „Уилям Гладстон“ 32 предстои среща с въпроси, като в края ѝ ще има възможност за индивидуални консултации, на които са добре дошли и майки с по-пораснали кърмачета.

 

На 6 август от 11:00 ч. в Стара Загора на ул. „Сава Силов“ 37 също ще се проведе среща с настоящи и бъдещи родители.

 

Предстои представянето на информация за събитието в Ловеч.