По традиция десет болници от София, Варна, Пловдив и Стара Загора се включват в информационната и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“ и Столична община. Скринингът се случва за седма поредна година, а целта както винаги е повече жени да бъдат информирани за необходимостта от редовни профилактични прегледи.


През целия октомври безплатни мамологични прегледи ще се провеждат в: Първа САГБАЛ „Св. София“, Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, Военномедицинска академия (ВМА), УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, УСБАЛ по онкология – София, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора. На сайтовете на болниците могат да се намерят телефоните за предварително записване за безплатните прегледи. 


В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата УМБАЛ „Александровска“ не само ще се включи в безплатните прегледи, но е подготвила и собствена информационна кампания. Специалисти от двете хирургични клиники на лечебното заведение ще извършват безплатни мамологични прегледи в хирургичните кабинети, на територията на Спешното отделение. Направления по НЗОК не се изискват, но записването е задължително - кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590 и кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 378 от 9 до 13 ч.На 11 октомври в лечебното заведение ще се проведе и дискусия на лекари и пациенти по темата „Очаквания и реалност в лечението на пациентите с онкологични заболявания“. Входът е свободен, а мястото е аудитория „Проф. Янко Добрев“, Втора хирургия. Сред лекторите в програмата са доц. Десислава Костова- Лефтерова - медицински физик, д-р Мариела Василева - специалист в Клиниката по хирургия,  онкологът д-р Ася Консулова от Комплексен онкологичен център в Бургас и доц. Свилен Маслянков – специалист в Клиника по хирургия, УМБАЛ „Александровска“.


Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. По данни на Националния статистически институт смъртността от него през 2017г. е 33,6 на 100 000, а през 2016 г. е 34,1 на 100 000.


Всяка година 3100 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Когато се открие навреме, той е лечим в 97% от случаите, твърдят специалистите. В България само 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в Западна Европа и САЩ този процент е около 50. Само в 5% от случаите ракът на гърдата се среща при жени под 40-годишна възраст.


Препоръчително е първият профилактичен преглед с ехограф да бъде направен около 30-годишна възраст. След 45-50 г. прегледите продължават с мамография през период от 2 години. Мъжете също могат да заболеят от рак на гърдата, но при тях вероятността за това е 100 пъти по-малка, отколкото при жените.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.