Пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, прегледани в COVID зонa в ДКЦ или МЦ, ще получават безплатни лекарства за лечение в домашни условия от днес.

 

В COVID зоните те ще могат също да се прегледат безплатно, да си направят лабораторни изследвания и рентгенови снимки.


 

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

 

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

 

· Cefuroxime

 

· Azithromycin

 

· Levofloxacin

 

· Enoxaparin

 

· Nadroparin

 

· Bromhexine

 

· Budesonide - Inhalation powder

 

· Dexamethasone

 

· Clopidogrel

 

ДКЦ и МЦ, в които има разкрити COVID зони, могат да кандидатстват за апаратура на стойност до 50 000 лева според нуждите им, която ще получат безвъзмездно от здравното министерство. В това число влизат подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

 

Очаква се до края на месеца регистрираните COVID зони да станат поне 150, така че пациентите с по-леки симптоми на коронавирусна инфекция да бъдат преглеждани и диагностицирани в тях, след което лекувани в домашни условия, а не в болница.

 

Новите случаи на коронавирусна инфекция за последното денонощие са малко над 1700, което се равнява на 8% положителни проби. В болница се лекуват 4600 души с COVID-19, от които близо 400 са в интензивни отделения. Потвърдените случаи у нас от началото на епидемията са близо 479 000, а напълно имунизирани са 1,265 млн. души.