Безплатни лабораторни изследвания и последващи медицински прегледи при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог предстоят в Световния ден на затлъстяването - 11 октомври, в Университетската болница “Лозенец” на ул. „Козяк“, № 1.

 

Необходимо е предварително записване на час на през контактната форма на болницата, достъпна на официалния ѝ сайт, както и на телефонен номер 02 96 07 682.


 

Лабораторните изследвания ще се провеждат в манипулационната на Клиничната лаборатория от 08:00 до 11:00 ч. задължително на гладно и без консумация на вода. 

 

Пакетът изследвания включва инсулин, глюкоза и пикочна киселина. Резултатите се получават в рамките на работния ден (лично или по интернет).

 

Явилите се на лабораторните изследвания, след тяхното приключване, ще получат консултация при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог. 

 

Ендокринната консултация, която ще бъде извършена от доц. д-р Малина Петкова, ще бъде с акцент инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

 

По време на гастроентерологичния преглед, д-р Петър Кандиларов ще извършва ехографска диагностика на коремни органи с фокус върху черен дроб и метаболитен синдром.

 

Прегледът при кардиолог, който включва измерване на кръвното налягане, ЕКГ (електрокардиограма) и физикален кардиологичен преглед, ще бъде извършван от д-р Джем Фърънджъ и д-р Ирина Льоскова. 

 

Консултациите при ендокринолог, кардиолог и гастроентеролог ще се провеждат в кабинетите на първия етаж на Медицинския център.

 

По данни на Световната здравна организация между 30 и 80 % от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване. 

 

България не прави изключение от общите европейски тенденции. В сравнение с другите страни в Европейския съюз, страната ни се нарежда на пето място по затлъстяване и свръхтегло сред децата.

 

Според специалистите, ако тенденцията за повишаване на случаите на затлъстяване се запази, настоящото младо поколение ще е първото, чиито родители ще го надживеят и това ще е в пряк резултат от храненето му.

 

Свръхтеглото не е само естетически проблем, а преди всичко социален и медицински, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество, алармират специалистите от Университетската болница “Лозенец”. 

 

Излишните килограми са сред основните причини за увеличаване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечносъдови проблеми, метаболитни нарушения и други заболявания.