Безплатни дерматологични прегледи без ограничение във възрастта се организират през декември в София. Инициатори са Сдружение „Генерал Стоян Тонев и полковник Митър Тонев“, а специализираните консултации са част от коледна кампания, посветена на нуждата от качествена грижа за кожата.


Прегледите ще се проведат на 7 и 8 декември от специалистите на клиника за дерматология и естетика Derma-Act (гр. София, бул. „Черни връх“ 150, партер). Необходимо е предварително записване на тел.: 088 974 1417.


Безплатните консултации  са насочени  както към пациенти, страдащи от  кожни заболявания като акне, псориазис, розацея, дерматит, екзема, алопеция и др., така и към всеки, който има дерматологични проблеми като кожни образувания, съмнения за меланом и оплаквания като обрив, сърбеж и зачервяване на кожата.Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, припомнят специалистите. Тя е в директен контакт с различни външни фактори, като някои от тях могат да станат причина за раздразнение или патологични промени. Освен външните фактори, голяма част системни заболявания, болести на различни вътрешни органи и други също могат да причинят патологични промени и по кожата. 


Има няколко важни симптома при кожните заболявания, които не бива да бъдат пренебрегвани от пациентите. Puls.bg припомня, че особено внимание и консултация със специалист се налага, ако забележим потъмняване в областта на подмишниците, гънките на врата и дори слабините например. Това може да е сигнал за състоянието акантозис нигриканс (вид хиперпигментация на кожата). Ако кожата под някой нокът придобие кафяв или лилав цвят, без да е следствие на контузия, то може да е признак за меланома. Внезапното изтъняване на веждите пък говори за неактивна щитовидна жлеза.


Според изследователи наличието на розови и лющещи се петна около устата или върху устните, които не преминават въпреки грижата за кожата, могат пък да са симптом на актинични хейлит. Това са предракови лезии, причинени от излагането на слънчеви лъчи. Не на последно място, ако подобно на пъпка образувание по лицето не преминава в продължение на 6 – 8 дни и кърви при допир, може също да е сигнал за рак на кожата. Тези видове кожен рак обикновено се появяват на места, които се излагат в най-голяма степен на слънчеви лъчи.