За поредна година, Френски Лаборатории Avène застават в подкрепа на Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която ще се проведе между 17-ти и 21-ви ноември, 2014 г.
 
“Заедно срещу кожните алергии”, част от паневропейска инциатива на Европейската академия по дерматология и венерология, обхваща 7 големи дермато-венерологични клиники в страната в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе (където кампанията ще се стартира малко по-късно, от 1-ви декември).
 
По време на кампанията пациентите с кожни алергии ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестове, отново без заплащане от страна на пациентите.
 
Специалиастите за 6-та поредна година организират и се включват в кампанията напълно доброволно.
 
Идеята й е не само образователна, а и за да се обърне внимание на хората за начина им на живот, причинителите на алергиите и превенцията срещу тях, а и най-вече в помощ на всички, които имат потребността от професионално консултиране, а нямат възможността да го направят.
 
Всички, които желаят да бъдат консултитирани и тестувани по време на кампанията трябва да имат предварително записан час в избраните клиники от страната.
 
Приемно време и контакти за записване:
 
  • Кожна клиника, Александровска болница, гр. София, 02/9230511, Приемно време: 08:00-14:00 ч.
  • Военномедицинска академия, гр. София, 02/9226207; 02/9225430 каб. 224, Приемно време: 08:00-13:00 ч.
  • Токуда Болница, гр. София, 02/4034933, Приемно време: 09:00 – 17:00 ч.
  • Университетска кожна клиника, гр. Пловдив, 032/602268
  • Университетска кожна клиника, гр. Стара Загора, 042/698109
  • Университетска кожна клиника, гр. Плевен, 064/886696, Приемно време: 08:00-13:00 ч.
  • АСИМП, гр. Русе – 01-02 декември, 0888 594 144, Приемно време: 08:00-14:00 ч.
 
Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases), в която участват 30 европейски страни.
NEWS_MORE_BOX
 
Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях.
 
В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система.
 
Според медицинските наблюдения и статистики от последните години, хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат по-често от алергични заболявания. Алерголозите са на мнение, че с урбанизацията и навлизането на нови материали в бита се повишава рискът от алергии и се появяват нови алергени.
 
Това, с което се насища околната среда, професионалната и битова среда, са съвременните алергени, които за съжаление ще стават все повече и повече. Процента на нарастване на оплакванията от алергии в световен мащаб, за последните години се е покачил с над 50%.
 
Бензофенон е името на алерген №1 в света по процент на нарастване на случаите на оплаквания за последната година.
 
Той е широко разпространен в козметичната и други индустрии. Като изключително мощен фотопротектор, абсорбиращ UV лъчите, е често срещан в състава на слънцезащитните продукти. Най-често води до контактен дерматит.
 
Основните професии, при които най-често се появяват оплаквания от алергии са строителни работници, бояджии в текстилната, строителната и други индустрии, металурзи и работещи с метали, автомонтьори, фризьори, маникюристи, стоматолози, лаборанти, фотографи, заети в хранителната индустрия и други.