Безплатни консултации и прегледи на лица с инфекциозна мононуклеоза и други херпесни инфекции организира Военномедицинска академия. Те ще се извършват от специалистите от Катедрата по инфекциозни болести, от 10 до 14 часа, в периода 25-27 април. 

 

Прегледите ще се проведат в кабинет № 108 на Катедра по инфекциозни болести на ВМА. За целта трябва предварително записване на час тел.: 02/92 25989; 02/ 92 26125– от 08.00-14.00 часа.От болницата уточняват, че не се изисква направление от личния лекар.

 

 Херпесните инфекции се предизвикват от голяма група вируси, които имат разнообразна клинична картина. Най-характерните симптоми са повишена температура, увеличени лимфни възли, обриви по тялото и лигавиците, както и увеличен черен дроб и слезка. 

 

Инфекциозна мононуклеоза, варицела, херпес зостер, цитомегаловирусна инфекция, лабиален и генитален херпес, синдром на хроничната умора, са най-честите болести, причинени от тези вируси. По думите на специалистите от ВМА, механизмът на предаване чрез слюнка и други телесни секрети са причина за улесненото им разпространение в затворени колективи. Заразяването става предимно в ранна детска и юношеска възраст. Поради разнородното клинично проявление, социалната значимост и особености в лечението им, херпесните инфекции изискват консултация от лекар специалист по инфекциозни болести.

NEWS_MORE_BOX

 

Инфекциозната мононуклеоза (жлезна треска) е често срещано заразно заболяване. То протича с главоболие, отпадналост, висока температура, загуба на апетит, възпаление на гърлото и увеличени лимфни възли по тялото. Възпалението обикновено протича с ангина. 

 

Мононуклеозата се среща най-вече при деца и юноши. Нарича се още "болест на целувката" поради това, че може да се предаде на малдите хора чрез слюнка.

 

При над 90% от случаите инфекциозната мононуклеоза е причинена от вируса на Ебщайн-Бар (от рода на херпесните, ДНК-съдържащи вируси). Цитомегаловирусът също може да причини състояния, които се смятат за мононуклеоза с подобни оплаквания.