Специалистите от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания през юни.

 

Желаещите да се консултират безплатно и да проверят кожата си в началото на лятото трябва да се запишат предварително на тел.: 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 8:00 и 14:00 ч.


 

Прегледите ще се провеждат на 15, 16 и 17 юни, съобщават от лечебното заведение.

 

Консултациите ще се извършват от 9:00 до 12:00 ч. Няма да се изисква направление от личния лекар.

 

Дерматолозите от ВМА съветват слънцезащитата да не се подценява и през ваканцията да се използват слънцезащитни продукти с фактор 30 или 50, като превенция срещу рака на кожата и стареенето й.

 

Между детските и подрастващите години, излагането на слънце влияе на бенките, които се появяват и големината им. Колкото повече бенки има един човек, толкова по-голям е шанса да развие рак на кожата, тъй като около 35% от кожните ракове се развиват от бенки.

 

Прекаленото излагане на слънце също може да провокира появата на лезии, които в по-късен етап могат да доведат до рак на кожата.

 

При хората с най-светла кожа и тези с много бенки, задължително се препоръчва максимален фактор, който да се нанася през 60 до 90 минути при излагане на слънце, напомня началникът на Клиниката по дерматология доц. Весел Кантарджиев.

 

По думите му от 50% до 70% от кожните ракове са причинени от прекаленото излагане на UVA и UVB лъчи.

 

За да защитим кожата си, основното е да избягваме излагане на слънце между 12:00 и 16:00 ч., да търсим сянка, вместо директно излагане на слънце.

 

Дрехите (шапки, тениски и очила) също осигуряват важна защита от UV лъчите, допълва още доц. Кантарджиев.

 

Лекарите са категорични, че всяка една бенка, колкото и чаровна да ни се струва, трябва да се гледа „под лупа”, а ако забележим да променя своята форма, цвят или големина, задължително да потърсим специализирана помощ.