Акцент на кампания на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод Световния ден за борба с диабета е предиабетът, като Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и диететика провежда безплатни консултации, освен за хората в риск от развитие на метаболитното заболяване и на страдащите от него.


По време на прегледите са предвидени изследвания на кръвна захар и показатели на телесната маса, като всеки пациент може да получи препоръки за лечението, профилактиката на диабета и подходящ диетичен режим, към който да се придържа.

 


Предиабетът е гранично състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени - между 5,7 и 6,4, уточняват от болницата. Тези показатели не са толкова високи, за да бъде поставена диагноза, но са достатъчно показателни за тенденциите в организма и наличността на нарушения в обмяната на веществата. Това, което хората трябва да знаят, е, че предиабетът е обратимо състояние, ако се положат адекватни мерки за здравето. За съжаление статистическите данни показват, че 50% от диагностицираните с предиабет развиват заболяването в следващите пет до десет години.


В България от диабет страдат около 519 хил. души. Предполага се, че 134 хиляди все още не знаят, че имат диабет, а 235 хиляди са в състояние на предиабет, алармират ни от Клиниката.


За разлика от други заболявания, които имат ясни проявления и за които пациентите търсят помощ, нито диабетът, още по-малко предиабетът се проявяват с осезаеми симптоми. В повечето случаи пациентите разбират междудругото, че имат високи стойности на кръвна захар. Ето защо и ендокринолозите препоръчват поне веднъж годишно всеки да изследва нивото на кръвната си захар.


Предабетът не е безобидно състояние. При хората с предиабет се отчита 15% по-висок риск от сърдечно-съдово заболяване, 16% по-висок риск от коронарна артериална болест (артериосклероза), 14% по-висок риск от инсулт.
Предиабетът, както и диабетът, са свързани с бъбречно заболяване, проблеми със зрението, тъй като се увреждат малките кръвоносни съдове в задната част на очите, еректилна дискфункция.

 

Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и диететика на ИСУЛ е след водещите в страната в лечението на диабета и предшестващите или съпътстващите му състояния, каквито са предиабета и метаболитният синдром.

 
Безплатните консултации са предвидени в часовете между 12.00 и 16.00 ч. днес и утре в кабинет 214 в приемно-консултативния сектор на болницата, информират ни от ИСУЛ.