Безплатни консултации за пациенти с хронична дихателна недостатъчност организират лекарите от Военно медицинска академия (ВМА) в София. Специалистите от Клиниката по пневмология и фтизиатрия ще консултират безплатно, след предварително записване на телефон 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 часа, до изчерпване на свободните часове през юни. Не се изисква направление от личния лекар.


Целта на кампанията, организирана с подкрепата на Института за здравно образование, е пациентите с дихателна недостатъчност да получат навременна консултация за състоянието си и да бъдат обучени как да се справят с него в домашни условия, как да провеждат кислородотерапия, на какво да обърнат внимание и кога да потърсят лекарска помощ.


За прегледите, които включват и спирометрия, ще бъдат записвани пациенти над 50-годишна възраст, с определени симптоми, с вече поставена диагноза дихателна недостатъчност, или недиагностицирани болни, които страдат от задух, намален физически капацитет и са приемани в болница по повод дихателна недостатъчност. „Съществуват утвърдени препоръки, които лекари и пациенти трябва да следват при борбата с дихателната недостатъчност. Доказано е, че например при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) спиране на пушенето и кислородолечението води до отлични резултати, които не могат да бъдат достигнати с нито едно лекарство и гарантират удължаване на преживяемостта. Но освен препоръката на лекаря е нужна и дисциплина от страна на пациента и целта на тази кампания е да обърнем повече внимание и да отделим време за разговор с пациентите, както и да изготвим съответните препоръки към институциите в здравеопазването“, коментира д-р Васил Шишков от ВМА, който ще стартира прегледите.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) засяга белите дробове като причинява затруднение в дишането. Заболяването обикновено се влошава с течение на времето и се характеризира с възпаление и силно ограничение на въздуха към и от белия дроб. 


ХОББ е термин, който се използва, за да опише група нарушения на дишането, като най-честите са хроничен бронхит и емфиземът. Много от засегнатите може да имат както хроничен бронхит, така и емфизем.