В университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ от днес до 17-ти февруари включително ще се провеждат безплатни консултации на хора с епилепсия.

 

Инициативата е по случай Световния ден за борба с епилепсията.


 

Екип на Отделението по образна диагностика в столичната болница ще коментира образните изследвания на хора с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия.

 

Те могат да изпратят документите за наличните изследвания (ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография) през платформата за телемедицина Healthyco.

 

От „Св. Иван Рилски“ посочват, че в рамките на седем дни пациентите ще получат становище дали в техния случай се касае за епилепсия или причината за симптоматиката им е друга.

 

При необходимост те ще бъдат насочвани за допълнително изследване или за консултация с невролог или неврохирург.

 

В България 70 000 души страдат от епилепсия. От тях около 15 000 са с фармакорезистентна форма на болестта, при която лечението с медикаменти не дава резултат.

 

Една четвърт от хората обаче, които са диагностицирани с това заболяване и пият лекарства за него, реално нямат епилепсия, посочват от лечебното заведение.

 

Зад термина епилепсия всъщност се крият огромна палитра от заболявания на мозъка, над 100, които се проявяват клинично с епилептични припадъци.

 

Около 50% от епилепсиите започват до 10-годишна възраст, а общо 75% – до 20 г. Пикът на проява на болестта е най-голям от 0 до 4 години, пояснява доц. Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в лечебното заведение.

 

Епилепсията най-често се дължи на:

 

1. Структурни аномалии: като съдови малформации, кортикални малформации, тумори;

2. Травми;

3. Инфекции като менингит и енцефалит;

4. Хипоксично исхемична увреда в следствие на родилна асфикция или исхемичен инфаркт;

5. Химичен дисбаланс.

 

Много често промените, които настъпват в мозъка, са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се припокриват. Това е причината през тази година един от акцентите на кампанията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на епилепсията да бъде поставен върху образните изследвания.

 

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е основният образен метод за диагностика на заболяването. В сравнение с компютърната томография (КТ), при него изображенията са с по-висока чувствителност, по-добра пространствена разделителна способност, отличен контраст, способност за многопланово изобразяване и липса на йонизиращо лъчение.