Днес повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания. Прогнозите са, че през 2025 г. половината население на ЕС ще бъде засегнато от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причина за временна нетрудоспособност, сигнализират организаторите на Десетата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания.


Тази година традиционната кампания е насочена към заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. В рамките на събитието от 12 до 14 ноември в дермато-венерологичните клиники в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе ще се извършват безплатни тестове за алергии. За първи път такива тестове ще се правят и във Варна, но от 3 декември.


В София Кожната клиника на Александровска болница ще записва часове на тел. 02 9230 454 /495), Аджибадем Токуда болница на тел. 02 4034933), а Евродерма на 0884 342246, но само за фризьори и козметици. Тестовете се провеждат с подкрепата на Европейската академия по дерматология и венерология.Целта на кампанията е популяризиране на проблема с кожните алергии сред обществото и дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алерго-дерматолозите, както и обсъждане на проблема с качеството на живот при пациентите с тези заболявания.


Сред фактите, които изнесоха водещи дерматолози у нас са нарастването на заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага се по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда. Междувременно в бялата книга на алергологията от 2011/2012 г. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат до 40-50%. Нещо повече, атопичния дерматит трикратно е увеличил честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 г., очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит.


Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват между 55-151 билиона евро годишно. Впечатляващи са данните и за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – в САЩ 11 милиарда долара (за 2010 г.), ЕС – 10 милиарда евро (данни за 2011 г.).