Безплатни профилактични прегледи за сърдечносъдови заболявания предстоят през целия ноември в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Проф. д-р Александър Чирков”.

 

Консултациите ще се осъществяват след предварително записан час на телефонен номер 080040909 – безплатен за цялата страна. Линията функционира от 7:30 до 19:30 часа от понеделник до събота, включително. Прегледите ще се провеждат в Диагностично-консултативния блок на лечебното заведение.


 

Освен посещаването на профилактични прегледи, ключово за превенцията на сърдечносъдовите заболявания е поддържането на здравословен начин на живот. 

 

Предпазването може да започне от ограничаване на тютюнопушенето, тъй като то повишава риска от хронични заболявания. Това се отнася за всички тютюневи изделия, не само за цигарите. Не съществува терапевтична употреба за никотин, категорични са специалистите. 

 

Химикалите в тютюна могат да увредят сърцето и кръвоносните съдове. Цигареният дим намалява кислорода в кръвта, което повишава кръвното налягане и сърдечната честота, тъй като сърцето трябва да работи по-усилено, за да достави достатъчно кислород на тялото и мозъка.

 

Важно е човек да се придържа и към здравословна за сърцето диета - да проследява калориите, които приема и изразходва, да следи нивата на холестерола си, да се стреми да си набавя регулирани количества протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, натрий и други хранителни вещества. 

 

Поддържането на здравословна за сърцето, балансирана диета помага за управление на рисковите фактори за инсулт и инфаркт и предотвратяване на други хронични заболявания.

 

Жизненоважна стъпка към намаляване на рисковете от инфаркт е отделянето на време за упражнения. Физическата активност с умерен интензитет за най-малко 40 минути всеки ден, поне 3 до 4 дни в седмицата, над обичайната активност на работа или у дома, е препоръчителна. 

 

Промените в диетата и увеличаването на физическата активност могат да помогнат и за регулиране на наднорменото тегло. Работна група за превантивни услуги на САЩ препоръчва на възрастните от 40 до 70 години, които са с наднормено тегло, да изследват нивата на кръвната си захар. 

 

Стресът е друга предпоставка за развитие на сърдечносъдови заболявания, тъй като може да предизвика хормонален дисбаланс и възпаление. Някои хора се справят със стреса по нездравословни начини, преяждат, пият или пушат.

 

Намирането на алтернативни начини за управление на стреса - като физическа активност, упражнения за релаксация или медитация - може да помогне за подобряване на здравето.

 

Референции:

1. Preventing Cardiovascular Diseases. John Hopkins Medicine - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/preventing-cardiovascular-diseases

2. Strategies to prevent heart disease. Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease-prevention/art-20046502