Студът, вятърът и мръсния въздух в големите градове са сериозна заплаха за сърдечносъдовата система и повишават неколкократно риска от инфаркт или инсулт. Ниските температури причиняват свиване на мускулатурата и стесняване на кръвоносните съдове, подсещат кардиолозите от УМБАЛ „Александровска“. Това влошава кръвообръщението и повишава кръвното налягане, сърдечната честота, а оттам и риска от образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдове. Особено уязвими в зимните месеци са хипертониците и пациентите страдащи от хронични заболявания.

 

Затова от днес до 21 декември, всеки делничен ден от 14 до 19 ч. специалистите от кардиологичната клиника на Александровска болница ще консултират безплатно хора със сърдечни и съдови заболявания. Прегледите ще се извършват в приемно-консултативния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”) с предварително записване на тел.: 02/9230 467 и 02/9230 339. Направления по НЗОК не се изискват.Междувременно в УМБАЛ „Александровска“ пристигна и последното поколение ПЕТ/КТ (PET/CT) апарат с възможност за провеждане на всички видове хибридни ПЕТ/КТ изследвания. Съвременната технология ще заработи в началото на 2019 г. в Клиниката по нуклеарна медицина.


Новият ПЕТ/КТ е единственият в страната апарат с възможност за провеждане на синхронизирано с дихателния цикъл изследване за изключително прецизна локализация на белодробни лезии. Технологията е изключително подходяща и за педиатрични изследвания, поради наличието на най-съвременните нискодозови технологии. ПЕТ/КТ системата Discovery IQ – 5 rings има хоризонтален обхват на ПЕТ/КТ сканиране, което осигурява пълно покритие при целотелесни сканирания, и пациентна маса до 227 кг. Апаратът притежава специализирана итерактивна техника за откриване на малки лезии за прецизна диагностика Q.Clear.


Основното му преимущество е, че позволява провеждане на ПЕТ/КТ изследванията с намаляване на инжектираната доза радиофармацевтик с 50%, което прави изследването значително по-щадящо за пациентите, които се нуждаят от него. Заедно с това свръх висока чувствителност на детекторната система води до намаляване на времето за изследване с 50%. По този начин броят на преминалите пациенти може да се увеличи до 25 на ден.