Безплатни профилактични прегледи на бременни жени организират специалистите от УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Поводът е 29 септември - Световен ден на сърцето, с което спешната болница се включва в кампанията за Дружеството на кардиолозите в България. 


Безплатните прегледи ще извърши проф. Мария Миланова - началник на Клиниката по кардиология в “Пирогов” и председател на работна група “Сърдечно-съдов риск при жени” към Дружеството на кардиолозите.


“Бременност и сърце - Погрижете се за своето сърце!” е мотото на тазгодишната кампания и не случайно. Специалистите припомнят, че сърцето е органът, който по време на бременост претърпява най-сериони адаптационни промени.Затова тази година във фокуса на инициативата са бъдещите майки. “Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост. Обикновено това  е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология”, обяснява проф. Мария Миланова.


Прегледите ще се извършват в сградата на Медициниски център “Пирогов” (до входа на Детското) на 27-ми септември, петък от 9 до 13 часа. Необходимо е бременните жени, които имат желание да се възползват от прегледите да си запишат час предварително на телефон 02/ 951 5158 и 02 915 4574, всеки работен делничен ден до четвъртък (26. 09.) или до изчерпване на местата.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че високото кръвно налягане може да се регистрира не само преди, но и по време на бременност. Тогава не се говори за хронична артериална хипертония, а за гестационна хипертония.


Гестационната хипертония се дефинира като увеличаване на артериалното кръвното налягане след 20-та гестационна седмица. Високото кръвно налягане по време на бременност уврежда както майчиния, така и феталния организъм. При по-нататъшно развитие и персистиране на артериалната хипертония може да се развие състояние, което се нарича прееклампсия