Безплатни изследвания за диагностика и лечение на обструктивна сънна апнея, обявиха медиците от отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна - Варна”. От 400 безплатни теста от началото на кампанията обаче, вече са останали около 200, предаде БНР. Затова от болницата призоваха желаещите да се прегледат да се запишат незабавно на тел. 052/ 821375 всеки работен ден до 15 ч.


Състоянието сънна апнея е опасно и не бива да се подценява, предупреждават специалистите от УНГ отделението В кабинета им са достатъчни 30 минути, за да се установи наличието на повишен риск от обструктивна сънна апнея. Изследването не се поема от Здравната каса.

 


Обструктивната сънна апнея е свързана и с по-голям риск от депресия. Симптомите включват: силно хъркане, безсъние, сънливост през деня, нарушения в концентрацията, високо кръвно налягане. Важно е да се знае, че не всички, които хъркат, имат сънна апнея и не всички, които имат сънна апнея, хъркат. Нормалното хъркане се различава от сънната апнея по начина, по който се чувства човек през деня. Първото не нарушава качеството на съняи не предизвиква сънливост и умора, разлика от сънната апнея


Специалистите на Puls.bg припомнят, че Сънната апнея (апнея – от лат. липса на дишане, спиране на дишането) е често срещано състояние, което се характеризира с епизоди на спиране на дишането по време на сън. За апнея се смята спиране на дишането за над 10 секунди. Сънната апнея може да доведе до непълноценен сън, значителна сънливост през деня и безсъние. Ако се остави без лечение, може да допринесе за влошаването на състояния като високо кръвно налягане, редица сърдечни заболявания и други.


Има няколко вида сънна апнея:

  • Централна сънна апнея – при нея се наблюдават нарушения в сигналите, които изпраща мозъка до дихателните мускули;
  • Обструктивна (поради запушване) – по-честа форма на заболяването, дължи се на отпускане в тонуса на мускулите в гърлото;
  • Комплексна или смесена сънна апнея – това е форма на сънна апнея, която е комбинация от двете. Обикновено се получава, когато възникне централна сънна апнея по време на лечение обструктивна сънна апнея със СРАР или ВРАР апарати.