Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН предстоят в цялата страна по повод кампанията, свързана със Световния ден за борба със СПИН. Кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН към регионалните здравни инспекции са на разположение за желаещите да се изследват.

 

София


 

Кабинетът за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН към Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) ще работи всеки работен ден от 9:00 до 16:30 часа по повод инициативите, свързани със Световния ден за борба със СПИН. От първи до девети декември в столичните училища предстоят образователни презентации за превенция на заболяването.

 

Благоевград

 

В Благоевград от 13:30 часа до 14:30 часа в Югозападния университет„Н. Рилски” предстои семинар под надслов „СПИН – Силата да продължиш с истината и надеждата“.

 

В рамките на Световния ден за борба със СПИН здравно-образователни материали ще бъдат разпространявани в градската част и здравните заведения на територията на община Благоевград. 

 

Под надслова „Знам къде и знам защо“ преминава и информационната кампания на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС), със съдействието на Младежки Червен кръст – Благоевград. Работно време на на кабинета на 1 декември е от 9:00 до 16:00 часа, а от 13:00 до 15:00 часа ще е достъпна мобилна услуга в ЮЗУ „Н. Рилски“;  От 2 до 9 декември кабинетът ще работи всеки ден, без събота и неделя, от 12:30 до 16:00 часа.

 

Бургас

 

​​В центъра на Бургас ще бъде организирано шествие с участието на БЧК, РЗИ, община Бургас, доброволци и ученици от града, което ще завърши със запалване на панделката, символ на АНТИСПИН кампанията.  

 

По време на съвместната кампания в лабораторията на PЗИ-Бургас и Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС) ще се предлагат безплатни бързи имунохроматографски тестове за доказване на антитела срещу ХИВ, повърхностен антиген на хепатит В, антитела срещу хепатит С.  Всички желаещи да се тестват могат да го направят в сградата на РЗИ от 8:30 до 16:00 часа.  

 

Варна

 

Съвместно с Община Варна, РЗИ-Варна отваря мобилен медицински кабинет от 17:00 до 20:00 часа пред Делта Планет мол;  От 18:00 часа в Медицински университет – Варна ще се проведат дискусионни срещи и обучения на студенти. От 13:30 до 14:40 часа предстои интерактивно обучение на студенти, специалност „Медицински лаборант“ от Медицински колеж на тема: „Знаем ли достатъчно за ХИВ/СПИН?“ Дни на отворени врати за анонимно и безплатно консултиране и изследване предстоят в кабинета на РЗИ-Варна.

 

Велико Търново

 

КАБКИС в РЗИ-Велико Търново ще работи от понеделник до петък от 9:00 до 12:30 часа и от 13:00 до 15:30 часа. Предстоят и интерактивни обучения и презентации с доброволци от БМЧК и ученици от професионални гимназии и основни училища във Велико Търново. Организира се арт работилница за изработка на кутийки за презервативи, с послание за отговорно сексуално поведение и червени лентички, ролеви игри и дискусия на тема „Знаем ли всичко за СПИН“ в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. В града ще се разпространяват презервативи. 

 

Кърджали

 

В Кърджали от 14:00 ч. в Народното читалище „Родопски фар“ ще има прожекция на филма „Какво (не) знаем за пубертета?“ на ученици от 6. клас от ОУ „Васил Левски“.

 

До 9 декември от 9:00 до 15:00 часа предстоят дни на отворени врати за анонимно и безплатно изследване за ХИВ и СПИН в лабораторията „Медицински изследвания” на РЗИ-Кърджали.

 

Кьостендил

 

В Кьостендил от понеделник до петък от 9:00 до 15:00 часа в сградата на РЗИ-Кюстендил предстои безплатно анонимно консултиране и изследване с бързи тестове за HIV, хепатит В, хепатит С и изследване за сифилис на всички желаещи, както и предоставяне на здравно образователни материали.

 

Ловеч

 

От първи до девети декември в микробиологична лаборатория на дирекция НЗБ при РЗИ-Ловеч ще се провеждат безплатни изследвания на желаещите граждани. Лабораторията работи всеки делничен ден от 10:00 до 12:30 часа и от 13:00 до 16:00 часа. Анонимни безплатни изследвания с млади хора предстоят и в ППМГ, ПГВМ, ПГМЕТ.

 

Плевен

 

На втори декември от 10:00 до 13:00 часа Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС) ще бъде изнесен на терен в МБАЛ „Авис Медика“ в Плевен, на седми декември от 10:00 до 13:00 часа в УМБАЛ „Св. Марина“. До девети декември от 9:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 16:00 часа ще се провеждат изследвания в КАБКИС в РЗИ-Плевен.

 

Пловдив

 

В Пловдив предстои здравна беседа сред ученици от ромски произход от Професионална гимназия по лозарство и винарство „Христо Ботев“, гр. Перущица, на тема „ХИВ/СПИН – знаем ли достатъчно“ и прожекция на късометражен филм за превенция на ранни бракове и предпазване от ранна и нежелана бременност. Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС) ще работи всеки делничен ден от 9:00 до 16:00 часа.

 

Разград

 

В Разград от първи до девети декември предстои безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б, хепатит С и сифилис в сградата на РЗИ, всеки делничен ден от 9:00 до 15:00 часа.

 

Русе

 

По време на кампанията в Русе ще се правят изследвания с бързи имунохроматографски тестове за ХИВ, като на първи декември от 16:00 до 18:00 часа мобилен екип на РЗИ ще бъде в МОЛ-Русе, съвместно с представители на БЧК. На седми декември от 9:30 до 11:30 часа такъв екип ще бъде в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. Изследвания ще могат да се провеждат и всеки работен ден от първи до девети декември от 9:00 до 15:00 часа в лабораторията на РЗИ-Русе.

 

Сливен

 

В централната част на град Сливен ще бъде разположен мобилен консултативен кабинет за анонимна и безплатна проверка на ХИВ статуса. Доброволци от БМЧК – Сливен ще предоставят информационни материали и презервативи. Организира се и Седмица на отворените врати за предоставяне на услуги по безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване с бързи тестове за ХИВ и СПИН в РЗИ-Сливен.

 

Смолян

 

Всеки работен ден, от първи до девети декември от 10:00 до 14:00 часа, всеки, който желае, ще може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН, сифилис, хепатит В и С в Кабинета за медицински изследвания в РЗИ-Смолян.

 

Софийска област

 

В сътрудничество с доброволци от Младежкия червен кръст в гр. Пирдоп ще се организират викторина на тема „Какво знаем и не знаем за СПИН?“, презентация на тема „Начини за предпазване от сексуално предавани инфекции“; интерактивна игра „Видове сексуалност и рискове от заразяване с ХИВ/СПИН“;  В гр. Своге ще се проведе разяснителна кампания с млади хора от ПГ „Велизар Пеев“ за превенция на заразяването с ХИВ/СПИН и СПИ;  В седмицата от първи до девети декември 2022 г. предстои безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН на желаещи млади хора от гр. Своге, в партньорство с общинското ръководство.

 

Стара Загора

 

На първи декември Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС)  ще предоставя услуги за анонимно консултиране и безплатно изследване с бързи тестове за ХИВ пред Община Стара Загора. НА втори декември експерти от РЗИ-Стара Загора ще проведат беседа в затвора в града на лица, лишени от свобода, на тема „СПИН, мерки за превенция“. От пети до девети декември КАБКИС ще бъде на терен в кв. „Лозенец“.

 

Експерти от дирекция „ОЗ“ при РЗИ-Стара Загора ще проведат беседи на тема „Рисково сексуално поведение“ на пети декември в 9 ОУ „В. Ханчев“, на седми в ОУ „Мати Болгария“, гр. Казанлък, на осми в 5 ОУ „Митьо Станев“ и на дванайсти в ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Крън.

 

Хасково

 

На 2, 5, 6, 8 и 9 декември от 9:00 до 15:00 часа, РЗИ-Хасково организира Дни на отворените врати в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС), като ще се извършва безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, хепатити В и С.  На 7 декември, от 10:30 часа, КАБКИС при РЗИ-Хасково организира безплатно консултиране и изследване за СПИН в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“.

 

Ямбол

 

От първи до девети декември РЗИ-Ямбол организира Седмица на отворените врати и предоставя възможност на всички желаещи да си направят безплатен и анонимен тест за ХИВ и СПИН в лабораторията на РЗИ, всеки работен ден от 8:30 до 16:00 часа.