Безплатни изследвания за хепатит В и С в мобилни кабинети стартират от 24 юли в шест български града. Кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!” е на Сдружение „ХепАктив“ и предлага бързи, безплатни и анонимни изследвания от квалифицирани лаборанти чрез бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.


Прегледите стартират на 24 юли в Търговище – площад Свобода от 10 до 17 часа. Следват 25 юли – Разград, пред ДЦК 1 на бул. „В. Левски“, от 10 до 17 часа и на 26 юли във Варна - на две локации едновременно: в близост до пилоните пред Катедралата и на Централния вход на Морската градина, от 10 до 17 часа. Датите и градовете за септември ще станат ясни допълнително.


Всеки включил се в кампанията ще получаи допълнителна информация относно превенцията, лечението и липсата на симптоматика при тези две сериозно подценявани заболявания. Кампанията стартира по повод Световния ден за борба с хепатита, който ежегодно се отбелязва на 28 юли, и се организира от Сдружение „ХепАктив” и CheckPoint София под патронажа на Министерство на здравеопазването.За кой са подходящи тестовете?


При някои хора рискът от инфектиране с хепатит В и С е увеличен. Това са всички мъже и жени над 40-годишна възраст, получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г., пациентите на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури), медицинските специалисти, хората с татуировка и пиърсинг. Една от най-рисковите групи си остава тази на употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото, както и мъжете, които правят секс с мъже. С повишено внимание трябва да са и честите посетители на салони за красота, където рядко се извършва стерилизирация на работните инструменти, както и хората, които са били в местата за лишаване от свобода.

 

Хепатит В и хепатит С

 

Най-често симптоми липсват или са неопределени до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).


При инфектиране с хепатит В около 90% от хората го изчистват спонтанно до 6 месеца след това, останалите 10% развиват хронична инфекция. При хепатит С едва 10% се излекуват спонтанно, останалите 90% имат нужда от лечение.


Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко може да настъпи излекуване на хроничната форма, но поддържащото лечение е от изключително значение за спиране увреждането на черния дроб, както и за ограничаване разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.
За хепатит В съществува ваксина, като тя се прилага рутинно на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.


У нас се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза, като една от причините за това е липсата на национален скрининг. „Ето защо, в края на 2018 г. бе сформирана работна група към Министерство на здравеопазването, която да създаде Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2019-2023 г., като се очаква тя да бъде финализирана през октомври.


Към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания, ето защо всеки, който желае да се изследва безплатно, може да го направи или по време на нашата кампания, или в Регионалните здравни инспекции. А хората, намиращи се в София, могат да посетят CheckPoint София, който работи целогодишно шест дни в седмицата”, коментира Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.