Кампания за безплатно изследване за хепатит С през целия август стартира в столичната МБАЛ „Света София“. Поводът е Световния ден за борба с хепатита, а прегледите стартират още на 29 юли. Всички желаещи да се включат в инициативата, могат да го направят всеки работен ден от 8 до 13 часа до края на август.


Безплатните тестове ще се провеждат в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ – ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“ - Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65. Предварително записване на часове не е необходимо. Няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.


Специалистите на болницата ще правят бързи, безболезнени и прецизни тестове, за които е нужна само 1 капка кръв взета от пръста на ръката. „Тестовете, установяващи хепатит С, са изключително иновативни. Можете да разберете дали сте в безопасност от това коварно заболяване за няколко минутки, а прецизността на изследването е цели 98%“, споделят от лечебното заведение и припомнят, че стига да бъде установено навреме, заболяването се лекува, а терапията е успешна и безплатна за всички здравноосигурени пациенти.Статистиката сочи, че около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит развиват друго животозастрашаващо заболяване – чернодробна цироза или рак на черния дроб. До тогава то остава скрито.

 

Групите с увеличен риск от инфектиране с хепатит С са: хора над 40-годишна възраст, кръводарители или хора, на които е преливана кръв преди 1992 г., при често зъболечение, след оперативни процедури, пациенти на хемодиализа и др. Желателно е теста да направят и медицинските специалисти, както и хората с татуировки, пиърсинг и често посещаващите козметични салони.


„Ако тестът ви покаже положителен резултат, не бива да се притеснявате, защото в МБАЛ „Света София“ ще бъдете насочени към специалист за уточняване на състоянието ви, а при необходимост – за назначаване на лечение. Напомняме ви, че хепатит С вече е лечим, но е изключително важно да бъде диагностициран навреме, преди да нанесе тежки щети на цялостното ви здраве“, допълват от болницата.