През целия месец юни Клиничната лаборатория и клинична фармакология на УМБАЛ „Александровска“ ще изследва безплатно стероиден профил (включващ 14 хормона) и някои лекарства. Същият месец в болницата се организират и консултации за ранно откриване на бъбречни заболявания.


„Основен приоритет на Клинична лаборатория и клинична фармакология (КЛКФ) на УМБАЛ „Александровска“ е непрекъснатото подобряване на грижата за болния човек чрез високонадеждни лабораторни изследвания и индивидуализиране на лекарствената терапия в клиничната практика“, споделят от лечебното заведение. Клинична лаборатория и клинична фармакология вече въведе изцяло нова технологична система за определяне на лекарства (LС-MS/MS), разшири спектъра определяни лекарства с 10 нови показателя и въведе стероидомен анализ – едновременно определяне на 14 стероидни хормона в плазма или серум.


През целия юни всички нови лекарства и стероидния профил по приложения списък, ще се изследват промоционално без заплащане. Пациентите трябва да бъдат насочени към Клинична лаборатория и клинична фармакология от лекар (гинеколог, андролог, ендокринолог и др.) с бланка, която е налична на сайта на болницата. Кръв се взема на гладно, между 8 и 9.30ч. сутринта, без предварително записване.Лекарствата, метод LC-MS/MS, включени в безплатните изследвания на УМБАЛ „Александровска“ са бриварацетам, вигабатрин, габапентин, зонизамид, лакозамид, прегабалин, тиагабин, топирамат, хлорокин, хидроксихлорокин. Стероидният профил (14 хормона) – МЕТОД LC-MS/MS обхваща алдостерон, андростендион, 11-Деоксикортикостерон, 11-Деоксикортизол, 21-Деоксикортикостерон, дихидроепиандростерон, дихидротестостерон, естрадиол, кортизол, кортизон, кортикостерон, тестостерон, прогестерон и 17-Хидроксипрогестерон.


В периода 8-10 юни Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“ ще проведе и кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на бъбречни заболявания. Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ „Александровска” от 9 до 14ч., след предварително записване на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253. Освен на преглед, гражданите ще могат да разчитат и на абдоминална ехография.


Направления по НЗОК не се изискват. Желателно е пациентите с установено бъбречно заболяване да представят документация, свързана с направени изследвания, епикризи и пр.